Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денонощен контрол за спазване на противоепидемичните мерки

Здравният министър препоръча да не пътуваме до Благоевград и Търговище

Министър Костадин Ангелов преди брифинга на Националния оперативен щаб
Снимка: БГНЕС

Регионалните здравни инспекции започват масови проверки на обществени места – молове и други търговски обекти, нощни заведения и клубове, за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. В надзора ще се включат МВР и други институции с контролни функции, тъй като се наблюдава „разколебаване на хората по отношение на дисциплината”, по думите на министъра. Проверките ще бъдат денонощни и ще се стига до затварянето на обекти, ако те откажат да изпълнят предписанията на Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Има тенденция към покачване на броя на новозаболелите, каза още Костадин Ангелов. На национално ниво болниците все още разполагат с достатъчно легла за Ковид пациенти, но в отделни области започват да се чувстват затруднения, добави министърът. Занапред лечебните заведения ще могат да приемат общо 7307 души с по-леки симптоми и 1108 за интензивна терапия. В момента са заети 19% от леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6 на сто от тези за интензивно лечение.

Най-тежка е ситуацията в две области – Благоевград и Търговище, където е установена заболяемост от 120 души на всеки 100 хиляди. Затова и от щаба призовават гражданите да избягват пътувания до тези райони, за да не разпространят заразата.

172 ученици и 165 учители в момента са с положителни тестове, информира образователният министър Красимир Вълчев. Всеки ден в училищата се заразяват 5 или 6 души и петима ученици на хиляда не присъстват в часовете, уточни той.

На брифинга беше повторено, че няма смисъл да се въвеждат по-строги мерки при положение, че и сегашните не се спазват стриктно. Здравният министър отново препоръча да се носят маски на закрито, често да се провертряват помещенията, да се стои на дистанция и да се проявява дисциплина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25