Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоторазходка из улиците на София в Националната галерия

Среща с творчеството на Тодор Славчев в рамките на "Европейски месец на фотографията"

Снимка: БТА

През 2020 година се навършват точно 120 години от рождението на талантливия майстор на обектива, успял да запечата мигове от живота на  незабравими личности, част от културния и политическия елит на страната. Тодор Славчев (1900-1992) снима и съвсем обикновени хора, докато се трудят или почиват, акцентирайки върху техните лица, очи и емоции.

Впечатляваща колекция от негови работи е събрана в изложбата "Софийски летописи" в Национална галерия "Квадрат 500".


Публичното показване на част от архива на "фабриката за образи" на Тодор Славчев е дълбоко истинна образна разходка из историята на София от 30-те до 90-те години на 20-и век, посочват от Националната художествена галерия. Експертите  са категорични, че това е знаково събитие в програмата на 11-ото издание на фестивала "Европейски месец на фотографията”.


На разположение на гражданите са 159 фотографии от архива на майстора. След като им се наслади на живо, всеки посетител има възможност да закупи и отнесе в дома си част от фотошедьоврите на Тодор Славчев, подбрани в специална монография. Изложбата е факт с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столичната община и може да бъде разгледана до 15 ноември.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14