Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прекосиш Атлантика в подкрепа на донорството

Снимка: Facebook / NeverestOceanRow

Да дариш органите си, за да спасиш човешки живот, когато твоят земен път приключва в разцвета на силите ти, е една от най-висшите форми на емпатия. Оставяш частица от себе си, за да живее непознат, който години наред се бори за живота, в очакване на чудото "трансплантация".

Никой не знае в кой момент и при какви обстоятелства ще напусне този свят, а и невинаги има възможност да даде съгласието си за донорство. Често съдбовният отговор е в ръцете на опечалените близки, които трудно се съгласяват да дарят органите на починалия. Сравнена с останалите страни от Европейския съюз, България заема последно място по брой трансплантирани хора, на милион население. Това е и една от причините, нуждаещите се да търсят спасение в чужди държави. А българите, които живеят с надеждата за втори шансчрез трансплантация са над 1150.

Именно в тяхна подкрепа бе експедицията в открито море на Стефан Иванов и 17 годишния му син Максим. Двамата прекосиха Атлантическия океан в сезона на ураганите с гребната лодка Neverest, направена от самите тях. Предизвикателство, което насочва вниманието към необходимостта да говорим за донорството с близките си, чрез Националната кампания "Да! За живот".

За героизма и смелостта, проявени при трансатлантическото плаване в подкрепа на донорството и трансплантацията, Стефан и Максим Иванови бяха удостоени със Златен почетен знак I степен на Министерството на здравеопазването.

Как стигат до избора, разказва Максим, който в началото на пътешествието е едва на 16 години. Оказва се, че според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society, той е най-младият океански гребец в света, успешно прекосил океан:

"Ние всъщност имахме доста идеи за различни каузи, поне три-четири. Изборът се падаше на мен и в момента, в който разбрах за тази инициатива я взех присърце. Тя е перфектната кауза - за нея не се търсят пари от никого, не молим за спонсори. Идеята човек да дари живот, след смъртта си е наистина изключителна."

Максим и баща му Стефан потеглят от Портимао, Португалия и изминават 8230 км (4444 морски мили) до Барбадос. В продължение на 105 дни, всеки един от тях гребе по шест пъти на ден, като се редуват на два часа, и прави над 1 милион загребвания за цялото разстояние. Единствената връзка със сушата е сателитен телефон, чрез който изпращат имейли до майката на Максим - а тя редовно ги информира за кампанията и отзивите на хората:

„Във всички разговори, които сме имали и в цялата обратна връзка, която сме получавали - хората наистина прегръщат идеята за донорството на органи след смъртта – обяснява Стефан Иванов.– Това не отнема нищо от човека и близките му и в същото време може да спаси живот. Трябва да знаем, че има решение за безкрайно трудните здравословни проблеми на нашите съотечественици и ние заедно трябва да го намерим. Всеки от нас трябва да се запита дали има достатъчно сила в себе си, за да вземе такова решение. А ако отговорът е да - да го сподели с близките си."

А към всички, следвали с вълнение и съпричастност пътешествието в подкрепа на донорството, Стефан Иванов се обръща:

"Мечтайте, намерете вашите предизвикателства, от какъвто и да е характер. Човек подценява това, което може да извърши с един по-дълъг хоризонт пред себе си."

Снимки: Facebook / NeverestOceanRow

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25