Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Снимка: kmeta.bg

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска. Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на Гърция). Името ѝ идва от думата злато - благороден метал, който блести със своята чистота. А когато кажем за някого „златен човек”, това означава, че той е прекрасен по душа.

Такава била и Света Злата Мъгленска – нейното най-голямо украшение били целомъдрието и душевната ѝ сила, научаваме от проповедите за светицата. От описанията ѝ разбираме още, че тя била изключително красива девойка с чисто сърце. Отвлечена от местния бей, който я харесал за жена, тя била подложена на натиск да се откаже от християнската вяра и българския си род. Устоявайки на мъченията, девойката предава Богу дух на 18 октомври 1795 година. Подвигът ѝ отеква сред православните християни из цялата българска земя, а Църквата я канонизира като мъченица, небесна застъпница на поробените християни.

През 2009 г. светицата, която често на иконите е изобразявана в българска фолклорна носия, бе обявена за покровителка на българите в чужбина. На значимата роля на българските жени в чужбина за опазване на майчиния език и култура сред сънародниците ни зад граница, акцентира отличието „Българка на годината”, учредено от Държавната агенция за българите в чужбина на името на Св. Злата Мъгленска. Повече за житието на българската великомъченица прочетете в публикацията „Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница”, от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16