Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – първа в Европа със „зелен обществен транспорт при поискване“

Снимка: БТА - архив

София ще тества за първи път в Европа иновативна практика за зелен обществен транспорт при поискване. Вместо да се движат по предварително определени маршрути, нови електроавтобуси ще създадат карта на маршрута въз основа на търсене на гражданите, подадено чрез мобилно приложение.
 

Приложението ще използва изкуствен интелект за усъвършенстване на анализа на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, като събира възможно най-много пътници. Проектът, който ще се изпълнява в рамките на три години, се очаква да започне през тази есен.

София е първият български град, който печели проект по Програма Urban Innovative Actions (UIA) – инициатива на ЕС, която предоставя на градски райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови недоказани решения за справяне с градските предизвикателства, съобщават от Столична община. Бюджетът на проекта е 4,6 млн. евро и се осигурява от общината с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45