Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Reuters

В последната седмица редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни, заради динамичната  епидемиологична обстановка с Covid-19. Вижте подробностите:

Италия обяви новия си указ с мерки срещу Covid-19, който влезе в сила на 14 октомври и ще бъде валиден до 14 ноември. Влизащите в страната от България вече подписват само декларации, подобно на тези от други държави от ЕС, че не са пребивавали в предишните 14 дни в една от страните от „опасните” списъци.

Всички граждани, които влизат в Италия от Белгия, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Нидерландия, Чешката република, ще трябва да покажат на границата отрицателни тестове за коронавирус, направени до 72 часа преди пристигането. Ако нямат такива, трябва да се подложат на тестове до 48 часа от влизането си и до резултата да бъдат под изолация.

Румъния остава в списъка на страни, от които влизането в Италия е обвързано със задължително поставяне под карантина за 14 дни.

Гърция удължи срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания при пътуванедо 25.10.2020 г..

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците (PLF Form) и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в страната, както и задължително да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19 по PCR методологията, направен до 72 часа преди пресичането на държавната граница на Гърция. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд.

Припомняме ви, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през следните гранични контролно-пропускателни пунктове на Гърция: Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

Дания въведе нови ограничителни мерки спрямо гражданите, пътуващи от България, считано от 17 октомври 2020.

Предвид увеличения брой на заразените с Covid-19 у нас, държавата ни е включена в категорията „рискови страни“. Гражданите, пътуващи от България ще могат да посетят Дания само по „уважителни“ причини. МВнР напомня, че авиокомпания“WIZZAir” оперира по маршрута София-Копенхаген-София четири пъти в седмицата и е възможно български граждани без основателни причини да не бъдат допускани за съответните полети.

Белгия актуализира режима на пътуване до страната. Гражданите които пътуват със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят формуляр по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа.

Към момента всички райони в България попадат в „оранжева зона“ за пътуване, като пристигащите от България не подлежат на никакви ограничения.

Кодът за всяка страна и район се променя периодично, затова МВнР препоръчвам на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване.

Естония отмени ограничението за самоизолация на гражданите, пътуващи от България. Задължителна самоизолация вече не се прилага за лица, пристигащи от държава от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, Шенгенското пространство и държава, включена в общия списък на ЕС с процент на инфекция под 50 души на 100 000 жители.

Освен за България, ограничението на свободата на движение няма да се прилага за пътници, пристигащи от: Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Латвия, Лихтенщайн, Норвегия и Ватикана.

Литва облекчи мерките за влизане в страната. Чуждите граждани, пристигащи от държава, където индексът на заразяване е над 25 случая на 100 000 души население, подлежат само на задължителна 14-дневна карантина. Отпада изискването за представяне на удостоверение за негативен тест за Covid-19. Гражданите, пътуващи от България до Литва подлежат на 14-дневна карантина.

Считано от 15 септември 2020 г. всички пътуващи за страната лица се задължават да се регистрират на страницата на Националния център за обществено здраве на Литва, като попълнят on-line формуляр. След това се генерира QR код, чието представяне се изисква като условие пътникът да бъде допуснат до превозното средство, независимо от начина на транспортиране (по въздух, вода или суша).

Латвия изисква попълнен електронен формуляр за чужденци при влизане в страната, считано от 12 октомври 2020. Електронният въпросник е достъпен на специално създадената страница . Попълването му, не по-рано от 48 часа преди пресичането на границата с Латвия, е задължително за всички пътуващи. След попълване на формуляра системата генерира QR код, който потвърждава, че подадената информация е получена.

Казахстан промени условията за пътуване на български граждани. Те ще бъдат допускани на територията на страната само при наличие на удостоверение за извършен PCR тест за Covid-19, в рамките на 72 часа преди пресичане на границата.
Българските граждани, пристигащи в Казахстан по въздушен път, с железопътен, морски или речен транспорт, както и с автотранспорт, подлежат на задължително измерване на телесната температура и попълване на анкета.

Актуална и полезна информация относно влизането и пребиваването в Казахстан може да бъде получена ТУК.
МВнР напомня, че всички български граждани, които имат намерение да посетят Казахстан с валиден обикновен международен паспорт, следва да притежават казахстанска виза.

Бразилия отмени изискването за представяне на задължителна здравна застраховка, като условие за влизане в страната.Остават отворени въздушните граници, както и възможността чужденците, пристигащи с въздушен транспорт да влязат в страната.
Същевременно сухопътните и морските граници на Бразилия остават затворени. Допуска се влизането на чужденци по суша единствено през границата с Парагвай, но при спазване на изискванията за миграция, включително и виза, когато е необходима.


Перу
позволи частичното възобновяване на международните полети до страната от считани за безопасни за здравето дестинации от Южна Америка. Пътниците трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане. В случай че не бъде представен тест, те ще трябва да останат под карантина 14 дни. Освен това пътуващите трябва да попълнят „Електронна здравна декларация и ангажимент за изолиране“ в рамките на 72 часа. Морските и сухопътните граници на страната остават затворени, иключения са предвидени за лица свързани с дейности по транспорт и търговия.

Колумбия облекчи мерките за влизане в страната, като премахна карантината и възстанови движението в страната. Властите разрешиха постепенното възстановяване на международните полети от летищата в Богота, Кали, Меделин и Картаген.

Туристите вече могат да влизат в Колумбия от страните, от където се изпълняват търговски полети, след представяне на удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на  96 часа преди влизане в страната. В рамките на  24 часа преди полета пътниците трябва да попълнят електронен формуляр. Преди напускане на Колумбия, в рамките на 24 часа, те трябва да попълнят същия формуляр.

Същевременно сухопътните, морските и речните граници на Колумбия остават затворени до 1 ноември 2020 г.

Австрия въведе мерки за пристигащите от 16 български области, считано от 17 октомври. Според новата заповед , влизането в страната от 16 български региона/области – Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна, ще се осъществява както и до момента – с изискване за предварително направен отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа от момента на влизане в Австрия или 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа.

За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина.

Българското посолство във Виена е отправило запитване дали регион „София“ визира София-град или София област, за което ще информираме допълнително.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40