Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Радева и нейните истории с кънки върху лед

Снимка: личен архив

Соня Радева прави житейския си избор едва на 4, когато отива на пързалката с майка си и сестра си и обува за първи път зимните кънки. Е, разбира се, тогава тя не осъзнава това. С времето идват хъсът и желанието да тренира. Съчетава двуразовите тренировки с училището. „Самодисциплина, каляване - спортът ме грабна и така си остава до днес“, споделя в интервю за Радио България Соня Радева. 

Още в първите минути от нашия разговор фигуристката ме печели със своята очарователна усмивка, откритост и живеца, който носи. Днес тя има зад гърба си 7 републикански титли по фигурно пързаляне, участия в европейски и международни първенства, и на свой ред предава знанията си на децата, които искат да покоряват спортни върхове.

ЦЕНАТА НА УСПЕХА

Соня признава: „Цената на успеха е безумно много труд и адски много упоритост, саможертва. Всичко, което изгражда спортът, трябва да го развиеш в много пъти отгоре, за да може в един момент то да работи за теб и да те води към високи спортни постижения“.

Преминава през какви ли не изпитания, но винаги продължава напред. Веднъж дори на международно състезание с острието на кънките пробива крака си и се налага от пързалката да я откарат в болница за операция…

СПОРТЪТ МЕ ПРАВИ ЩАСТЛИВА

Когато я питам, какво за нея е спортът, не се колебае. „Спортът е нещото, което ме прави истински щастлива“, споделя Соня Радева:

„Ако мога да се върна назад, бих го избрала отново 300 пъти! Това е един голям процес на самоизграждане на личността. Ако можех да променя някои неща, бих ги променила, защото в момента гледам през друга призма. Като начало това е самоувереността - тя винаги ми е липсвала. Когато се обръщаш назад, виждаш, че нещата са били много по-положителни и красиви. Но за съжаление в индивидуалния спорт е много важна и психиката на човека. Върху нея трябва да се работи. Трябва някой да те побутне и да ти помогне да повярваш в себе си. Затова в чужбина работят с психолози“.

ПОВЕЧЕТО ИНДИВИДУАЛНИ СПОРТИСТИ СЕ РАЗВИВАТ НАВЪН

Спортът е бизнес, а всеки бизнес иска инвестиции. „Спортистът трябва да има лекар, масажисти, възстановяване, психолог, психотерапевт. Това е процес, който включва много звена. Когато едно от тях липсва, резултатът не може да бъде същият. Много се радвам на нашите спортисти, които успяват. Но за съжаление повечето от тези в индивидуалните спортове се развиват навън. И това не е случайност“, твърди събеседничката ми.

Ниското заплащане в професионалния спорт у нас принуждава Соня Радева да сложи край на състезателната си кариера и да търси реализация в чужбина. Преминава тежък кастинг и с шоу-програми по кораби започва да обикаля света – Европа, Азия, Америка, Австралия… Но между договорите се връща в България и с огромно удоволствие води тренировки за деца в „Зимния дворец“ в София.

УСМИВКАТА НА ДЕЦАТА МЕ МОТИВИРА

„Когато отида на пързалката и видя тези деца как се усмихват, с какво настроение влизат и колко по-ентусиазирани излизат, ми се пълни душата“, казва Соня и подчертава, че точно това я мотивира да работи с тях:

Като видя, че едно дете наистина има желание, за мен това е най-важно, не толкова дори качествата му. Да, хубаво е децата да са талантливи. Но в крайна сметка, когато те идват на пързалката, просто защото искат да бъдат там, това е безценно. Дори да не тренират за високи постижения, децата се учат да правят нещата с хъс, когато нещо не се получава, да не го оставят, а да продължават да работят върху него. Така се изгражда характер, който ще им помага през целия живот“ – казва Соня с надежда най-после спортът да заеме достойно място в плановете, които кроят за бъдещето на страната ни нашите управляващи.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10