Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дико Зонана – когато добротата отваря пътя на щедростта

Снимка: личен архив

Понякога един син може да преобърне живота на баща си, въпреки избора му да върви по определения и утъпкан път. Така станало и с Дико Зонана от Израел – съдбата така се завъртяла, че изцяло променила битието и светогледа му. А началото на пътя е в България.

На младини Дико бил танцьор, но в един определен момент трябвало да подхване бащината си професия на обущар. И точно когато поел занаята, синът му започнал да се увлича по фокусничеството. Станало така, че в един определен момент на 7-годишното момче му потрябвал асистент... и избира баща си.

По това време Дико още танцувал и синът му се явил няколко пъти на сцената и почти веднага станал любимец на публиката. Поканват ги в единствения канал на тогавашната израелска телевизия, където дуото илюзионисти Чико и Дико се представя пред публиката: „В продължение на 8 години, бяхме всяка седмица в телевизионната програма „Чико и Дико“ баща и син. И беше голям успех. И този успех продължава и до днес.“


По същото време Дико открива магазин за всякакви сценични атрибути, включително и за фокуси, където децата са сред редовните му посетители. В целия Близък изток има само един такъв магазин:

„Аз съм 55 години тук. Познават ме всички. Сега, в детската телевизия има специална програма, където уча децата да правят фокуси. Показвам им как става с подръчни материали, които могат да открият в дома си. Покрай това идват и в магазина. А сега с коронавируса илюзионистите не работят и не идват да си купуват реквизит. Клоуните също не работят и те не идват. Единствено децата продължават да идват. Работя и с големите театри и им изработвам по поръчка необходимото, но сега и те са затворени. Ето тука съм аз – отбелязва Дико и показва снимка от моментите си на сцената: Правим фокуса с жена във въздуха – пояснява той и добавя с усмивка – Сега всички сме във въздуха“.

Някога, семейството на Дико Зонана, преди да се пресели в Израел, живяло в България, в стария център на столицата, в близост до Централна Гара.

Аз се родих в София спомня си Дико на добър български език. – Живеехме на ул. Хр. Ботев 121. Къщата ни още е там, но я дадохме на съседа, който беше много добър с нас. Той не беше евреин и много помагаше на майка ми, в годините между 1939-1943, когато баща ми беше изпратен на принудителен трудов лагер. За евреите имаше комендантски час и им беше забранено да излизат от домовете си преди 10 и след 15 часа. Съседът пазаруваше и за нас. Всеки път, когато детската ми количка се разваляла, той я поправял. Майка ми все ми повтаряше „Дико, когато количката ти се разваляше, той я поправяше.“ А когато се преселихме в Израел и след години ни върнаха къщата, която беше национализирана по времето на социализма, аз казах на майка ми да му я припишем. Това е добър подарък. Там може да се направи хотел. Когато минах преди време – гледам мястото още е там.“

Сега Дико се надява да разрешат полетите, за да дойде отново в София. Чакам само да отворят небето и вече ще съм в България.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38