Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Снимка: fccvarna.bg

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално майсторство. Авторските му пиеси докосват слушателя със своята искреност.

Четвъртият албум на Живко Петров и JP3, озаглавен Change the Way, отново се отличава със съвършена симбиоза между идея и изпълнение.


Триото е плод на дългогодишната съвместна работа на Живко Петров с Димитър Семов (ударни) и Веселин Веселинов – Еко (контрабас). В този състав се събират през 2006-а. Година по-късно JP3 издава първото си DVD – Understandable, а тримата джаз музиканти делят една сцена със световно известните Чик Кърия и Бела Флек. След още пет години излиза и първият студиен албум It’s a Dream. В пиесата, дала име на албума, специален гост е световно признатият цигулар Васко Василев. Албумът се превръща в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа и триото е поканено да участва в London Jazz Fest през 2012 г. Третият звукозаписен проект на JP3 се нарича Between the worlds (2015 г.)  и е с участието на „Арена квартет“.  

Трио JP3
Премиерата на Change the Way бе на Празници на културата „Аполония“ в Созопол през септември. В състава има промяна – на контрабаса е Димитър Карамфилов, който е част от „промените“, които Живко Петров прави както в триото, така и в авторските си композиции. В момента JP3 е на турне из страната, представяйки албума в различни градове. Сред тях са Бургас, Варна, София, Шумен, Велико Търново,  Русе, Стара Загора. „Още съм под въздействие на представянето ни в морската столица“ – сподели Живко Петров след концерта във Варненската опера и преди изявата в София:


„Пълна зала и много любов получихме от варненци, а ние, както винаги, дадохме максималното от себе си, за да превърнем и този концерт в един празник на музиката. Change the Way е свързан с морската ни столица, тъй като записите осъществихме в Радио Варна. От общо 15, аз избрах 12 специално селектирани мои пиеси за този проект. Албумът излезе във време, в което си даваме сметка за смисъла на живота. Да уважаваме, да пазим и ценим всичко, което имаме и ни е дадено. За нас, музикантите, е много важно да споделяме с публиката си това, което правим. Аз обичам да казвам, че чрез музиката, ние лекуваме душите на хората.“

Премиерата на Change the Way в столицата е на 22 октомври.

Снимки: fccvarna.bg

Още от категорията

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Найден Тодоров: Добрият резултат е съчетание от талант и дисциплина

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от Истанбул, където дирижира концерт на филхармоничния оркестър „Борусан“ със солист виртуозната цигуларка Мидори. „Много съм щастлив от личния контакт с Мидори и за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 14:01