Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Снимка: fccvarna.bg

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално майсторство. Авторските му пиеси докосват слушателя със своята искреност.

Четвъртият албум на Живко Петров и JP3, озаглавен Change the Way, отново се отличава със съвършена симбиоза между идея и изпълнение.


Триото е плод на дългогодишната съвместна работа на Живко Петров с Димитър Семов (ударни) и Веселин Веселинов – Еко (контрабас). В този състав се събират през 2006-а. Година по-късно JP3 издава първото си DVD – Understandable, а тримата джаз музиканти делят една сцена със световно известните Чик Кърия и Бела Флек. След още пет години излиза и първият студиен албум It’s a Dream. В пиесата, дала име на албума, специален гост е световно признатият цигулар Васко Василев. Албумът се превръща в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа и триото е поканено да участва в London Jazz Fest през 2012 г. Третият звукозаписен проект на JP3 се нарича Between the worlds (2015 г.)  и е с участието на „Арена квартет“.  

Трио JP3
Премиерата на Change the Way бе на Празници на културата „Аполония“ в Созопол през септември. В състава има промяна – на контрабаса е Димитър Карамфилов, който е част от „промените“, които Живко Петров прави както в триото, така и в авторските си композиции. В момента JP3 е на турне из страната, представяйки албума в различни градове. Сред тях са Бургас, Варна, София, Шумен, Велико Търново,  Русе, Стара Загора. „Още съм под въздействие на представянето ни в морската столица“ – сподели Живко Петров след концерта във Варненската опера и преди изявата в София:


„Пълна зала и много любов получихме от варненци, а ние, както винаги, дадохме максималното от себе си, за да превърнем и този концерт в един празник на музиката. Change the Way е свързан с морската ни столица, тъй като записите осъществихме в Радио Варна. От общо 15, аз избрах 12 специално селектирани мои пиеси за този проект. Албумът излезе във време, в което си даваме сметка за смисъла на живота. Да уважаваме, да пазим и ценим всичко, което имаме и ни е дадено. За нас, музикантите, е много важно да споделяме с публиката си това, което правим. Аз обичам да казвам, че чрез музиката, ние лекуваме душите на хората.“

Премиерата на Change the Way в столицата е на 22 октомври.

Снимки: fccvarna.bg

Още от категорията

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” –..

публикувано на 26.11.21 в 09:15
Musicology Live

"Musicology Live" ни среща с някои от най-добрите български музиканти

Musicology Live е новата пряка по пътя към българската поп, соул, рок, фънк, R&B музика. По нея ни повежда популярният DJ Мартен Роберто и уникалното допълнение към съботното му предаване Musicology по „Радио София“ на БНР. Обещанието е за бутикова..

публикувано на 23.11.21 в 11:15

Животът като чудо(вище) – в моноспектакъл на Диана Дафова

Познаваме Диана Дафова от нейните мащабни творчески проекти, които през годините певицата представи у нас, в Европа и САЩ. Както и от участията ѝ в различни хуманитарни и екологични начинания. Сега, на 23 ноември, в залата на Сити Марк Арт..

публикувано на 23.11.21 в 09:35