Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските екскурзоводи представят видео за Аладжа манастир

Снимка: архив

Октомври тихо се изнизва, а заедно с него и последните топли дни, наситени с багрите на природата. Сега е моментът да им се насладим и да изпратим сезона с незабравима екскурзия до Северното ни Черноморие. В специално видео Асоциацията на екскурзоводите в България, съвместно с Министерството на туризма, ни призовава да посетим Аладжа манастир.  Видеото за това докоснато от историята място е красиво заснето и е с английски субтитри.

Аладжа манастир се намира близо до морската ни столица Варна и е една от най-популярните местни забележителности. Стенописите му са от ХІІІ-ХІV в. След падането на България под османско владичество, в края на ХIV век, Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към края на XV или началото на XVI век е окончателно изоставен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30