Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат единни противоепидемични правила в зимните ни курорти

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма въвежда единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Така ще се гарантира здравето и безопасността на туристите, а България ще защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, твърдят от ведомството. За целта са проучени и адаптирани добрите практики в европейските ски курорти. В зависимост от епидемичната обстановка мерките могат да бъдат променяни и/или допълвани.

„Благодарение на общите мерки в летните курорти на България нямаше нито един случай на коронавирус. Целта е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации“, заяви министърът на туризма Марияна Николова по време на работна среща с участието на мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители.

Вицепремиерът Марияна Николова

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влековете, като там туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора, а кабините ще се дезинфекцират по график. 

В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от Covid-19. 


Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев туризмът е една от двете системи, заедно с образованието, които се справиха добре с ковид ситуацията. "Местата за настаняване реагираха успешно. Обстановката обаче е динамична и ние до голяма степен зависим от нея. Практиката показа, че мерките работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, но всеки трябва да спазва изискванията", допълни д-р Кунчев.

Междувременно, най-популярният ни зимен курорт Банско реши да отвори лаборатория за бързи PCR тестове, а носенето на маски на открито вече е задължително. 


За да се избегне струпването на хора пред кабинковия лифт в Банско, ще бъде открита и постоянна линия за извозване на скиорите в планината, при спазване на всички противоепидемични мерки. Редуциран е броят на хората в кабината и на седалковите лифтове. 

Пълният пакет от мерки, разписан от Министерството на туризма, ще намерите ТУК.

Снимки: БГНЕС, БТА, Министерство на туризма

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50