Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес - с маски и на открито

Снимка: БГНЕС

Като противоепидемична мярка срещу Covid-19 се въвежда изискването за носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места от 22 октомври, информира Министерството на здравеопазването.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това разпорежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в нова заповед.

Изключения се предвиждат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, за спортуващите на открито и закрито, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия и по време на изказванията им, за водещите и гостите в телевизионни предавания. Маските на открито не се изискват при децата до 6-годишна възраст. 

Пълния текст на заповедта вижте ТУК.

В много населени места в страната са засилва контролът по спазване на противоепидемичните мерки. 

В София екипите на Столичния инспекторат, съвместно с полицията, ще извършват проверки в търговските обекти и градския транспорт за носенето на маски.

От днес ще се намали интервалът на влаковете в метрото в пиковите часове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41

Взрив в завода за целулоза край Свищов, огънят е потушен

Взрив е станал в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов. Двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Инцидентът е станал около 11.00 ч. Към момента огънят е напълно овладян..

публикувано на 29.07.24 в 14:16