Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Чуй ме със сърцето“ – българското кино става достъпно и за хората с увреден слух

Снимка: БНР - архив

За първи път хората с увреден слух в България могат да гледат българско кино и да проследяват с интерес диалозите на героите. Това се случва благодарение на една инициатива, която получи широка подкрепа сред родната общественост. Идеята за „Чуй ме със сърцето“ се заражда с въпрос, отправен към Виктория Радославова режисьор по монтажа на касовия български филм „Воевода“ на режисьорката Зорница София. А въпросът е:

„Филмът има ли български субтитри, така че да достигне и глухите хора?“

Тогава Виктория решава да направи лентата достъпна за глухонямата публика, като вгражда български субтитри. Следват още 4 популярни български ленти, които се приемат с възторг от общността на глухите хора у нас – „Тилт“ на  Виктор Чучков-син, „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Посоки“  на Стефан Командарев и „Възвишение“ на Виктор Божинов.

Вижте видеото:

Сред нечуващите, които приветстват с ентусиазъм инициативата е Росица Караджова. Тя е актриса, сценарист и влогър. Признава, че светът й тъне в пълна тишина и затова обича киното и най-вече българското. Но:

„Българските филми нямат субтитри и аз нищо не разбирам. Американските филми имат субтитри. И какво излиза, че съм по-добре запозната с тяхната култура и кино отколкото с нашето! „Чуй ме със сърцето“ помогна на доста от нас, глухите, да разбираме български филми. „Воевода“ беше първият  филм с български субтитри, който гледах. И аз се влюбих в тази история! Гледах през цялото време без да откъсвам поглед от екрана, а когато приключи не можех да си поема дъх!“.

Инициативата „Чуй ме със сърцето“ стартирала върху една обикновена салфетка – признава Виктория Радославова. В първия момент идеята й се сторила непостижима, но  се превърнала в най-смисленото нещо, което е правила:

„Започнахме с 5 филма, чийто автори ни предоставиха безвъзмездно да ги прожектираме в киносалон. Тези хора (глухите-бел.ред.) са много сетивни, това е много особена публика, защото тя наистина поглъща изкуството. „Чуй ме със сърцето“  събуди една битка за равнопоставеност и една кауза, която да насочи не глухите хора да се приобщят към света на чуващите, а по-скоро чуващите най-накрая да започнат да проумяват света на глухите“ – казва Виктория.

Началото е поставено през януари, когато субтитрираните филми бяха представени в Дома на киното в София и посрещнати с нескрита емоция от нечуващата публика. Към  момента глухите хора в България вече имат достъп до 40 български късометражни филма в специализираната платформа No blink. Работи се по още 15 български класически и съвременни пълнометражни ленти.


Виктория Радославова с „Чуй ме със сърцето“ е сред финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио. 

И вие можете да подкрепите личността, която ви вдъхновява разгледайте номинациите и дайте своя глас до 31 октомври. От един IP-адрес може да се гласува веднъж на ден на сайта bnr.bg, на интернет-страницата на Радио България, както и на сайтовете на всички национали и регионални програми на Българското национално радио.

Кой е „Будител на годината 2020“, ще стане ясно на тържествена церемония на 1 ноември.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БНР

Още от категорията

Сигнализираме денонощно за предизборни нарушения

Министерството на вътрешните работи откри телефонна линия, на която гражданите да подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления по време на изборния процес. За целта  д о  5  април ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На..

обновено на 08.03.21 в 17:07

БФЖ: Равенството между половете все още не е факт

„ На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от век и въпреки огромния напредък, пълното равенство между половете все още не е факт”, гласи позиция на Българския фонд за жените (БФЖ) по повод днешния празник...

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Пристигна ново количество ваксини на Pfizer/BioNTech

21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин у нас. Това е втората доставка от общо пет очаквани през март, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че компанията вече е потвърдила..

публикувано на 08.03.21 в 09:07