Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Чуй ме със сърцето“ – българското кино става достъпно и за хората с увреден слух

Снимка: БНР - архив

За първи път хората с увреден слух в България могат да гледат българско кино и да проследяват с интерес диалозите на героите. Това се случва благодарение на една инициатива, която получи широка подкрепа сред родната общественост. Идеята за „Чуй ме със сърцето“ се заражда с въпрос, отправен към Виктория Радославова режисьор по монтажа на касовия български филм „Воевода“ на режисьорката Зорница София. А въпросът е:

„Филмът има ли български субтитри, така че да достигне и глухите хора?“

Тогава Виктория решава да направи лентата достъпна за глухонямата публика, като вгражда български субтитри. Следват още 4 популярни български ленти, които се приемат с възторг от общността на глухите хора у нас – „Тилт“ на  Виктор Чучков-син, „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Посоки“  на Стефан Командарев и „Възвишение“ на Виктор Божинов.

Вижте видеото:

Сред нечуващите, които приветстват с ентусиазъм инициативата е Росица Караджова. Тя е актриса, сценарист и влогър. Признава, че светът й тъне в пълна тишина и затова обича киното и най-вече българското. Но:

„Българските филми нямат субтитри и аз нищо не разбирам. Американските филми имат субтитри. И какво излиза, че съм по-добре запозната с тяхната култура и кино отколкото с нашето! „Чуй ме със сърцето“ помогна на доста от нас, глухите, да разбираме български филми. „Воевода“ беше първият  филм с български субтитри, който гледах. И аз се влюбих в тази история! Гледах през цялото време без да откъсвам поглед от екрана, а когато приключи не можех да си поема дъх!“.

Инициативата „Чуй ме със сърцето“ стартирала върху една обикновена салфетка – признава Виктория Радославова. В първия момент идеята й се сторила непостижима, но  се превърнала в най-смисленото нещо, което е правила:

„Започнахме с 5 филма, чийто автори ни предоставиха безвъзмездно да ги прожектираме в киносалон. Тези хора (глухите-бел.ред.) са много сетивни, това е много особена публика, защото тя наистина поглъща изкуството. „Чуй ме със сърцето“  събуди една битка за равнопоставеност и една кауза, която да насочи не глухите хора да се приобщят към света на чуващите, а по-скоро чуващите най-накрая да започнат да проумяват света на глухите“ – казва Виктория.

Началото е поставено през януари, когато субтитрираните филми бяха представени в Дома на киното в София и посрещнати с нескрита емоция от нечуващата публика. Към  момента глухите хора в България вече имат достъп до 40 български късометражни филма в специализираната платформа No blink. Работи се по още 15 български класически и съвременни пълнометражни ленти.


Виктория Радославова с „Чуй ме със сърцето“ е сред финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио. 

И вие можете да подкрепите личността, която ви вдъхновява разгледайте номинациите и дайте своя глас до 31 октомври. От един IP-адрес може да се гласува веднъж на ден на сайта bnr.bg, на интернет-страницата на Радио България, както и на сайтовете на всички национали и регионални програми на Българското национално радио.

Кой е „Будител на годината 2020“, ще стане ясно на тържествена церемония на 1 ноември.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БНР

Още от категорията

В центъра на София запалиха светлините на Коледната елха

Днес в парка пред Националния дворец на културата в София по традиция бяха запалени светлините на Коледната елха на столицата. Тази  година това стана без концертна програма и тържество. Украсеното дръвче е 20-годишна ела, висока около 12..

публикувано на 01.12.20 в 19:31

МВнР приканва българските граждани в град Трир да не навлизат в широкия център

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към 18,30 ч няма информация за пострадали български граждани при трагедията в германския град Трир, където шофьор прегази невинни граждани в пешеходната зона в центъра. От министерството..

публикувано на 01.12.20 в 18:51

„Българската Коледа“ ще помогне на деца с хронични заболявания

Започна осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, което ще бъде посветено на децата с хронични заболявания. Президентът Румен Радев обяви началото й в Специализираната болница за активно лечение на детски болести..

публикувано на 01.12.20 в 16:58