Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актуалната Covid обстановка в България:

Не достигат медиците на първа линия

Снимка: БГНЕС

Сериозният недостиг на медици на първа линия е най-големият проблем, пред който е изправена здравната система в България, информира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. “Всички са изморени, голяма част са заразени, болни, някои са и в реанимациите”, заяви той. По думите му, 1727 медици от началото на епидемията са засегнати от коронавируса.

Решението на кадровия недостиг в лечебните заведения министърът вижда в помощта на лекарите от доболничната и особено в специализираната медицинска помощ. Ще бъде потърсено съдействието и на медицинските университети и колежи - например студентите от VI курс на държавен стаж да помагат на лекарите.

Въпреки значителния ръст на заразените с Covid-19 у нас, запазваме 25-ото си място в Европа по заболеваемост, докато по смъртност сме отстъпили едно място и вече сме девети, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той каза още, че в последните две седмици в страната ни се наблюдава остра крива на нарастване на заболеваемостта, както и намаляване на възрастта на заразените. По показателя смъртност също има тенденция към покачване, макар и с по-ниски темпове.

До понеделник всички лечебни заведения на територията на София трябва да организират ковид зони и да прикрепят към тях необходимия медицински персонал. Подобна заповед е издал директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, а здравният министър добави, че всички пълководци трябва да останат по местата си и забрани на директорите на болници да излизат в отпуск. Костадин Ангелов отново подчерта, че единствената възможност да се намали натиска върху здравната система е да спазваме противоепидемичните мерки.

"Ключовото тук е отстоянието”, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той добави, че ако ходим сами на улицата или се разхождаме в парка, не е необходимо да носим маска. “Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска”, подчерта той.

Още от категорията

Красотата на Ханой

Хиляди хора във Виетнам носят България в сърцето си

В началото на 2020г. България и Виетнам отбелязаха 70 години от установяването на дипломатически отношения помежду си. Страната ни е една от първите, след Китай и СССР, която официално признава Демократична Република Виетнам на 8 февруари 1950г...

публикувано на 02.12.20 в 12:00
Весела Сергева и Флоранс Робин след връчването на отличието във Френското посолство в София

МВнР поздрави ръководителката на „Франс Прес“ в България с високото й отличие от Френската република

Министерството на външните работи на България поздрави в пост във Фейсбук Весела Сергева, ръководител на бюрото на Агенция „Франс Прес“ в България , по случай удостояването й от Френската република със званието офицер на Националния орден за заслуги ...

публикувано на 02.12.20 в 11:49

България вече има Национален план за готовност при пандемия

На брифинг днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представиха Националния план на България за готовност при..

публикувано на 02.12.20 в 10:46