Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавни отличия за изтъкнати българи

| обновено на 23.10.20 в 15:43
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи в областта на културата и медицината, информира Прессекретариатът на Президента.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска. Отличието получиха и проф. д-р Атанас Щерев, и проф. д-р Красимир Иванов за заслугите им в развитието на медицинската наука и образованието.

Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен бяха връчени на журналиста и пътешественик Симеон Идакиев и на Ваня Грашкина-Минчева, която е основател на Българската библиотечно-информационна асоциация.

С орден "За гражданска заслуга" - първа степен беше отличен Христо Григоров.


„Вие приехте знанието, таланта, културата и духовното начало като основа за развитието на нацията“, обърна се към отличените държавният глава и им благодари, че продължават да разкриват пред света "неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници". 

От името на наградените, дългогодишният директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ - Елена Кутева-Тъпкова, благодари за оказаната чест и за високата оценка, като каза: „Мисля, че нашите усилия допринасят и за съществуването на страната  ни, на България, защото в една държава, в която няма образование, култура, изкуство – тоест няма духовност, е обречена на гибел“.  

Снимки: БТА, Прессекретариат на Президента

Още от категорията

3327 нови случая на коронавирус от направени 9179 PCR теста​

3327 са новите случаи на коронавирус в България, установени за последните 24 часа. Това са 36,25%  от направените 9179 PCR теста. Най-много са новорегистрираните случаи в София – 754, следват Пловдив - с 322, Варна - с 266,  и Стара Загора - с 248..

публикувано на 28.11.20 в 09:38

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43