Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски...

Събития с балкански адрес, 19 - 23 октомври 2020 г.

Гърция и Албания приеха международен арбитраж за морската им граница

Гърция и Албания се съгласиха да се обърнат към Международния съд в Хага за делимитирането на морската им граница, съгласно морското право. Това обяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след среща с премиера Еди Рама в Тирана. „Благодаря на министъра, че въпреки че в определени моменти сме имали напрежение, Гърция никога не е била пречка по пътя ни към ЕС“, каза Рама. Сайтът Albanian daily news съобщи, че по време на демонстрация на опозицията срещу посещението на Дендиас в Тирана са избухнали сблъсъци с полицията. Част от демонстрантите са опитали да пробият полицейския кордон и са били отведени принудително в полицейското управление.

Новото сръбско правителство ще е с ограничен мандат

Новото сръбско правителство на премиера Ана Бърнабич ще е с ограничен мандат. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат с президентските, не по-късно от 3 април 2022 г. В управлението, освен Сръбската прогресивна партия, влизат социалистите и движението СПАС на кмета на община Нови Белград Александър Шапич. Изненадващо досегашният вицепремиер и външен министър социалистът Ивица Дачич стана председател на Скупщината, предаде агенция Tanjug. За година и половина ще имаме реформаторско правителство за трудни и кризисни времена и е честно да кажем това на гражданите, заяви президентът Александър Вучич. Той подчерта, че през следващите месеци предстоят най-тежките последици от Ковид кризата и след това ще е нужно да се потърси мнението на гражданите.

Кандидатът на Анкара спечели изборите в Северен Кипър

Важното е новият лидер на кипърските турци Ерсин Татар да приеме поканата на генералния секретар на ООН за среща по кипърския въпрос. Така официална Никозия коментира избирането на подкрепяния от Анкара Татар за президент на признатата само от Турция Севернокипърска турска република. Изборът засяга общността на кипърските турци. Това, което има значение, е да разговаряме, за да постигнем функциониращо, справедливо и устойчиво решение. Турция е тази, която в края на краищата ще трябва да вземе някои решения по кипърския въпрос, каза говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушос, предаде БТА.  В своята кампания Татар отхвърли федеративното решение на Кипърския проблем и се обяви за пълно отделяне на двете общности в независими държави.

В Хърватия инициативата „Три морета“ скара премиер и президент

Инициативата "Три морета" е ненужна и потенциално вредна за Хърватия заради възможен конфликт с Берлин и Москва, заяви хърватският президент Зоран Миланович. Той се обяви против това Хърватия да даде "и един цент" за инициативата, съобщи агенция HINA. Миланович смята, че инициативата "Три морета" е на администрацията на Барак Обама и е замислена, за да принуди страните в ЕС да купуват повече втечнен газ от САЩ и да изолират Русия. Премиерът Андрей Пленкович участва виртуално в срещата на формата в Талин. Той заяви, че Загреб ще вложи 20 млн. евро в инвестиционния фонд на инициативата.

Атина иска прекратяване на митническия съюз между ЕС и Анкара

Гърция иска ЕС да спре Анкарското споразумение от 1995 г. за митнически съюз с Турция. Германия, Испания и Италия се призовават да прекратят износа на военно оборудване, включително подводници, самолети, кораби и бронирана техника за Турция заради последните провокативни действия в Източното Средиземноморие, съобщи агенция АНА-МПА. От Никозия гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че не може трета страна, която е кандидат за присъединяване към ЕС, да се освобождава от мита, да се ползва от изгодите на единния пазар и едновременно да застрашава източните граници на ЕС.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: АП/БТА

Още от категорията

България и Испания се радват на отлично сътрудничество и в условията на пандемия

Посолството на Испания в България поднови обществените си прояви след дългото прекъсване заради пандемията от Covid-19. Наред с приключващата вече Седмица на Ибероамериканското кино у нас, в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Културният отдел на..

публикувано на 23.06.21 в 10:19

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения...

публикувано на 22.06.21 в 17:31

Вотът − организация, очаквания, цена

Задължителният машинен вот е най-голямата новост на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, на 11 юли . Изключения от това правило са възможни в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 22.06.21 в 16:03