Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: В помощ на чужденците със съмнения за Covid-19 в България

Снимка: СРЗИ

Ако чужди граждани, временно пребиваващи у нас, почувстват симптоми, наподобяващи на коронавирусна инфекция, те ще получат незабавна медицинска помощ, уверяват от столичната Регионална здравна инспекция. Хората с подобно неразположение могат да се обръщат към всяко лечебно заведение.

Тези, които идват от държави членки на Европейския съюз, би трябвало да носят със себе си европейска здравна карта – обяснява д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ-София. – Чрез нея те ще получат медицинското обслужване, полагащо се на всеки гражданин на ЕС. Всички останали хора е необходимо да се свържат със съответната Регионална здравна инспекция, където ще им окажат съдействие.”

Електронните страници на Министерството на здравеопазването, на РЗИ-тата и на други държавни институции също съдържат полезна информация, но тя е предимно на български език, поради което е трудно достъпна за чужденците в страната.

По думите на д-р Ирина Гайтаневска, в болниците не се прави разграничение между българи и чужди граждани и всички получават адекватната за състоянието им медицинска помощ, независимо от усложняващата се епидемична обстановка и очаквания недостиг на легла.

За разлика от чужденците, които директно се обръщат към болниците, българите със съмнения за коронавирус най-напред трябва да се свържат с личния си лекар. Именно той решава дали да ги насочи към някое лечебно заведение или да им препоръча да си останат у дома. А ако все пак се нуждаят от по-нататъшна медицинска грижа, те ще бъдат откарани в координационния център на столичната Инфекциозна болница, който съществува от два месеца.

Това е място, което приема всички транспортирани пациенти от Центъра за спешна медицинска помощ със съмнение за коронавирусна инфекция при първичния преглед у дома – казва още д-р Ирина Гайтаневска в интервю за Радио България. – Там те биват обстойно преглеждани, снема им се по-задълбочена анамнеза и при необходимост се извършват изследвания. Ако даденият човек се нуждае от хоспитализация, той постъпва в лечебно заведение, в което ще получи най-правилната медицинска грижа. А ако трябва да остане под домашно лечение, ще бъде проследяван от общопрактикуващ лекар.”

Когато лекар в координационния център прецени, че е добре на пациента да бъде направен PCR тест, той е безплатен. “Но това не е лаборатория, в която всеки може по желание да отиде и да се изследва за коронавирус”, подчертава д-р Ирина Гайтаневска.

Всички граждани - българи и чужденци, могат да си направят PCR тест по собствено желание на средна цена от 120 лв. и бърз тест за наличието на антитела за коронавирус за около 30 лв. в лицензираните лаборатории на територията на страната.Със заповед от 21 октомври 2020 г. здравният министър определя 65 лечебни, здравни заведения и РЗИ-та за провеждането на високоспециализирано медико-диагностично изследване “Полимеразна верижна реакция за доказване на Covid- 19”. Те се намират в София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Кърджали, Разград, Русе, Враца, Силистра, Хасково, Перник, Велико Търново, Асеновград, Петрич, Монтана, Сливен Габрово, Шумен, Благоевград, Гоце Делчев и Панагюрище.

Снимки: БТА, СРЗИ  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00