Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: В помощ на чужденците със съмнения за Covid-19 в България

Снимка: СРЗИ

Ако чужди граждани, временно пребиваващи у нас, почувстват симптоми, наподобяващи на коронавирусна инфекция, те ще получат незабавна медицинска помощ, уверяват от столичната Регионална здравна инспекция. Хората с подобно неразположение могат да се обръщат към всяко лечебно заведение.

Тези, които идват от държави членки на Европейския съюз, би трябвало да носят със себе си европейска здравна карта – обяснява д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ-София. – Чрез нея те ще получат медицинското обслужване, полагащо се на всеки гражданин на ЕС. Всички останали хора е необходимо да се свържат със съответната Регионална здравна инспекция, където ще им окажат съдействие.”

Електронните страници на Министерството на здравеопазването, на РЗИ-тата и на други държавни институции също съдържат полезна информация, но тя е предимно на български език, поради което е трудно достъпна за чужденците в страната.

По думите на д-р Ирина Гайтаневска, в болниците не се прави разграничение между българи и чужди граждани и всички получават адекватната за състоянието им медицинска помощ, независимо от усложняващата се епидемична обстановка и очаквания недостиг на легла.

За разлика от чужденците, които директно се обръщат към болниците, българите със съмнения за коронавирус най-напред трябва да се свържат с личния си лекар. Именно той решава дали да ги насочи към някое лечебно заведение или да им препоръча да си останат у дома. А ако все пак се нуждаят от по-нататъшна медицинска грижа, те ще бъдат откарани в координационния център на столичната Инфекциозна болница, който съществува от два месеца.

Това е място, което приема всички транспортирани пациенти от Центъра за спешна медицинска помощ със съмнение за коронавирусна инфекция при първичния преглед у дома – казва още д-р Ирина Гайтаневска в интервю за Радио България. – Там те биват обстойно преглеждани, снема им се по-задълбочена анамнеза и при необходимост се извършват изследвания. Ако даденият човек се нуждае от хоспитализация, той постъпва в лечебно заведение, в което ще получи най-правилната медицинска грижа. А ако трябва да остане под домашно лечение, ще бъде проследяван от общопрактикуващ лекар.”

Когато лекар в координационния център прецени, че е добре на пациента да бъде направен PCR тест, той е безплатен. “Но това не е лаборатория, в която всеки може по желание да отиде и да се изследва за коронавирус”, подчертава д-р Ирина Гайтаневска.

Всички граждани - българи и чужденци, могат да си направят PCR тест по собствено желание на средна цена от 120 лв. и бърз тест за наличието на антитела за коронавирус за около 30 лв. в лицензираните лаборатории на територията на страната.Със заповед от 21 октомври 2020 г. здравният министър определя 65 лечебни, здравни заведения и РЗИ-та за провеждането на високоспециализирано медико-диагностично изследване “Полимеразна верижна реакция за доказване на Covid- 19”. Те се намират в София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Кърджали, Разград, Русе, Враца, Силистра, Хасково, Перник, Велико Търново, Асеновград, Петрич, Монтана, Сливен Габрово, Шумен, Благоевград, Гоце Делчев и Панагюрище.

Снимки: БТА, СРЗИ  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14