Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова българска галерия приюти художниците емигранти в Чикаго

Снимка: eurochicago.com

В Чикаго бе открит Есенният салон на Групата на българските художници зад граница. Шестнадесет майстори на четката от Ветровития град и Атанаска Тассарт от Ню Йорк представят свои творби в изложбата, предвидена да се случи през пролетта на 2020 г., но поради извънредните обстоятелства станала възможна едва сега.

„Поради ограниченията от корона вирус, това е първата ни изложба за годината – казва Василен Васевски, ръководител на Групата на българските художници зад граница и добавя: – Този  дълъг период от близо 6 месеца не беше само лош. Той предостави възможност за творчество и освен времето, което човек може да прекара с най-близките си, много от нашите колеги имаха възможност да създадат и нови картини.“


Хубаво е, че групата продължава да живее пълнокръвен живот, каза още Васевски и обяви създаването на галерия “Багрена”:

„Това ще бъде галерия на нашата група и ще се помещава в център “Българика”. Идеята е тук да има непрекъснато изложби, като по разбираеми причини те ще продължават малко по -дълго от обичайното“, обясни творецът.


Живопис, графики и фотографии, разнообразие от техники и похвати, от стилове и теми привличат вниманието на посетителите на Есенния салон на  художниците емигранти
. Иво Гуглев и Станимира Радулова са сред най-новите членове на Групата, които се включват в общата  изложба, а Кирил Манасиев със своята “Абстракция в бяло” се завръща след дълго отсъствие от общите прояви и сякаш внася светлина с платната си. Тройният портрет на Иван Михов  прелива от настроения. Красиви са 3-те женски  портрета във фотографиите на Татяна Авджиева. В упояващо сини тонове са картините на Атанаска Тассард, а максимално изчистените “Ангелски крила” на Василен Васевски са сякаш закрилящи и обнадеждаващи. Най-младата участничка Деспина Васевска  независимо от всичко продължава да мечтае…


Инсталацията на Огнян Тодоров има няколко части. В една от тях той представя виждането си за част от медиите. „Това е приказка за изгорялата истина с информацията, с която ни блъскат от вестниците“ – обяснява художникът.

До края на годината Есенният салон на Групата на българските художници зад граница остава в българската галерия в Чикаго, а за следващата година ръководителят на групата Василен Васевски обещава:

„За 2021-а сме планирали самостоятелна изложба фотография на една от нашите участнички и нова пролетна обща изложба през май.“

За Радио България от Чикаго – Елена Цанева

Снимки: Facebook /Василен Васевски, eurochicago.com

Още от категорията

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“

До 6 декември ще се проведе 28-о издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято 2020" , отложено през юни, заради пандемията от Covid-19.  В програмата, която ще премине изцяло онлайн заради противоепидемичната обстановка, ще..

публикувано на 25.11.20 в 05:25

Капана в Пловдив е част от европейското “Културно наследство в действие”

Капана в Пловдив е първият квартал на творческите индустрии в България . Той вече е част от европейската листа с градове “Културно наследство в действие”, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. Селекцията се..

публикувано на 22.11.20 в 06:10
Кадър от

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“ , който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните..

публикувано на 21.11.20 в 11:02