Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

Снимка: operasofia.bg

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври.

Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната организация Opera Europa, обединяваща 200 музикални театъра от цял свят. Датата 25 октомври е свързвана с рождението на Жорж Бизе (р. 25.10. 1838 г.) и на Йохан Щраус -син (25.10.1825 г.) – композитори еталони за оперното и оперетното изкуство.

Първоначалният замисъл на Софийската опера беше да отбележи деня с „Кармен“ от Жорж Бизе. Интерпретацията на режисьора на спектакъла Пламен Карталов представя на зрителя нестандартна смесица от съвременност и традиции от древногръцкия театър и древния театър НО. Ролята на Кармен се изпълнява от Виолета Радомирска - възпитаничка на Детския хор на БНР. През 2018 г. представлението гостува в Япония, където печели възторга на хиляди зрители и музикалната критика, съобщават от Софийската опера. 

Заради разрастването на Covid-19 обаче, Софийската опера и балет отмени общо 18 свои спектакъла, които трябваше да се играят до 8 ноември.   

Като реверанс към своята вярна публика, Софийската опера ще излъчи операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски, от 11:00 ч. във Фейсбук страницата и в YouTube канала си. Продукцията на режисьора Пламен Карталов е от 2014 г. и е реализирана в пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, информира БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15