Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Най-вредни са половинчатите мерки

През следващата седмица се очаква увеличаване на случаите на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ако през септември, когато имахме най-слабото разпространение на коронавирус в Европабяха взети мерки да се носят маски на закритоможе би нещата сега нямаше да бъдат така драстични“, коментира в предаването “Неделя 150” на БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него увеличените случаи на Covid-19 се дължат както на неспазването на противоепидемичните мерки, така и на застудяването и влажния въздух. „Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите”, категоричен беше той.

Според специалиста мерките трябва да бъдат „дозирани“ така, че да се спазват. „Защото най-вредното са ненавременните и половинчати мерки”, коментира той. По думите му, ако през лятото хората са били убедени, че спазването им ще бъде в интерес на обществото и на държавата, е можело да съхраним икономиката, културата и нормалността на нашия живот. „Появиха се обаче противоречиви и взаимноизключващи се мнения на хоракоито нищо не са прочели, но казващи – защо маски”, припомни Тодор Кантарджиев. Той каза още, че незнанието в обществото е било използвано от хора с недобри намерения, включително от негови колеги.

В момента целта е процентно да се намали броя на тежките случаи и на общия брой на заразените, за да издържи системата на здравеопазването”, подчерта Тодор Кантарджиев. „Нещата са от пълно неглижиране до пълна паникаОбикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събиране на много хора на закрито и при високи децибели на радостта, когато се говори на високо и се пее на ухоСледващата седмица очаквам увеличаване на случаите”, обобщи той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45