Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавни отличия за изтъкнати българи в областта на културата и науката

| обновено на 26.10.20 в 17:58
Снимка: Прессекректариат на президента

Президентът Румен Радев връчи държавния отличия на изтъкнати българи. Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи високите държавни отличия в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие бе награден режисьорът и преподавател Иван Терзиев. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен бяха удостоени режисьорът Николай Георгиев, Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната област, и архитектът Лозан Лозанов. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен получи Донка Копринкова, диригент и художествен ръководител на хор „Славянско единство“.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен бе награден проф. Николай Жечев за неговия принос в областта на историческата наука. Проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, намират високо признание сред изследователите у нас и в чужбина. Президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен, за приноса ѝ в развитието на медицинското образование. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра „Трудова медицина“ при Медицински университет в София. С медал „За заслуга“ бе награден ст.н.с. д-р Александър Скордев за дейността му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и изявите му като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината „Контрол без разрушаване“. Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем.

Още от категорията

Най- висок брой починали и оздравели от COVID-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи..

публикувано на 24.11.20 в 08:22

Над 100 студенти са готови да станат доброволци в Covid отделения

На фона на недостига на медицински персонал в редица градове в страната в условията на пандемията студенти по медицина искат да влязат като доброволци в Covid отделенията в болниците. Само за седмица са подадени 120 кандидатури. За това съобщиха за БНР..

публикувано на 24.11.20 в 05:15

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42