Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При българите в Йоханесбург

Денят на будителите е специален за сънародниците ни в Южна Африка

Снимка: Facebook /Павлинка Ковачева

Началото на 90-те години на ХХ век за българите е период на активни промени, търсения, експерименти. Пада желязната завеса, а с нея и ограниченията на социализма. Мнозина са принудени или решават да намерят себе си в други професии, отварят собствен бизнес, сменят населеното място, страната, континента в търсене на по-добри възможности. Част от тях избират за свой втори дом Южна Африка. Най-голямата българска емигрантска вълна натам е именно в годините от 1990-та до 1995-та, разказва Йордан Радкев, председател на Сдружението на българите в Южна Африка. Наши сънародници продължават да пристигат и след това – допреди пет години, когато тенденцията се обръща заради икономическата ситуация там и други проблеми. По информация, предоставена ни от пресцентъра на МВнР, днес в ЮАР постоянно пребивават от 3 до 4 хиляди българи.


Първи стъпки в ЮАР

Йордан Радкев емигрира в края на юни 1995 г. „Всъщност летях с първия директен полет на авиокомпания „Балкан“ (така се нарича националният авиопревозвач до 2002 г.- бел.ред.) до Йоханесбург. Преди това хората са пътували до Зимбабве и оттам с автобус до Южна Африка".

По думите на сънародника ни, ЮАР е страна на изключително големи контрасти. "Случи ми се в първите дни да посетя едно от гетата. Там видяхме нещо, което в България никога не сме виждали. Нито едното, нито другото бяхме виждали – нито лошото, нито хубавото. Беше доста голяма промяна. Имаше и трудности, разбира се“.

Българското образование позволява бърза адаптация

Въпреки това повечето българи, които заминават за Южна Африка, бързо се адаптират, намират работа и дори отварят собствен бизнес. В България Йордан Радкев и съпругата му са били университетски преподаватели. В Йоханесбург той работи като софтуерен инженер, тя – като бизнес анализатор.

„Образованието, което получавахме едно време в България, е изключително ценно. Тук със знанията, които имаме, и малко адаптация към местните изисквания и условия, човек може да се справя доста добре в почти всички сфери“, убеден е Радкев.

Наши сънародници се развиват успешно в машинното инженерство, строителството, краностроенето, търговията, счетоводството, в областта на радиопредавателите и др. Има дори минни инженери, които се доказват като специалисти от висока класа и успяват да пробият, въпреки тенденцията в тази сфера да се назначават местни хора.

Църквата, училището, танците

Далеч от родината, българите живеят задружно, подкрепят се взаимно и заедно посрещат българските празници. По-специален за тях е Денят на народните будители- 1 ноември, когато организират големи концерти.



„Тук имаме професионални музиканти, но нямаме професионални артисти. И въпреки това има много желаещи да се покажат на сцената. Става интересно, забавлението е голямо. На най-големите събирания в българския клуб се появяват около 300-400 човека“, разказва Йордан Радкев пред Радио България.



В клуба в предградието в Мидранд нашенци си имат магазинче с български стоки и ресторант с българска кухня
– така с хапване и сладки приказки хем скъсяват разстоянието до родината, хем подпомагат съществуването на това късче България в Африка.

От богатата библиотека на клуба може да се заеме класическа и съвременна българска литература. Имат си и танцов състав. Някои от членовете му пътуват по 40-50 километра, за да се съберат и поиграят.



В неделните утрини сънародниците ни в Йоханесбург се събират за службите на отец Йонко Иванов в Българския параклис.
Надяват се следващата година да започнат и строежа на българска църква. С подкрепата на Дирекцията по вероизповеданията в България и съдействието на българското посолство успяват да купят земя. Борбата с местната администрация за получаване на разрешително обаче продължава години.



Докато трае църковната служба, децата на българите с шеги и закачки се учат да четат и пишат на български под вещото ръководство на учителите от неделното българско училище „Слънчо“. Макар на хиляди километри от родните места, „хората си пазят връзката с България“, отбелязва Йордан Радкев.



Снимки: Сдружение на българите в Южна Африка, Facebook /Павлинка Ковачева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05