Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатата "История на България" от Блазиус Клайнер отново е на книжния пазар

За първи път книгата на францисканския монах Блазиус Клайнер, посветена на българската история, излиза в България през 1977 г. Ръкописът на монаха дълго време тъне в забрава, в архива на францисканците, в Будапеща.

Той е открит и преведен на български от Карол Телбизов, под редакцията на акад. Иван Дуйчев. 

Счита се,че монахът е потомък на сакси (немскоезичното население на Трансилвания) и се е подвизавал в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение"История на България" обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

В разказа си авторът се уповава на широк набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено.

Малцина знаят,че съчинението, описващо миналото ни, е съставено година преди появата на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, позната на всеки българин.


Още от категорията

Църква „Св. 40 мъченици”, Велико Търново

Свети 40 мъченици е денят на голямата победа при Клокотница

На 9 март църквата чества Деня на Свети 40 мъченици. Това са ранно християнски арменски воини, мъченици от гр. Севастия, загинали през 4-ти век за вярата при гоненията на император Лициний.  Според народното вярване на този ден слънцето се..

публикувано на 09.03.21 в 05:05

Неделя месопустна е

В православния календар Неделя месопустна се отбелязва осем седмици преди Великден, винаги в неделя. Денят се нарича и Месни Заговезни , заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде. Думата..

публикувано на 07.03.21 в 07:35

Уникални оръжия от периода на Освобождението показват в Плевен

До 18 март в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“  в Плевен може да бъде видяна любопитната изложба, посветена на 143 години от Освобождението на България. Колекцията е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално..

публикувано на 06.03.21 в 09:15