Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заработи българо-македонското председателство на Берлинския процес

Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите на Срещата на министрите на икономиката от Берлинския процес в София на 5 ноември, очаква македонският външен министър Буяр Османи.

Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения, каза българският посланик в Скопие Ангел Ангелов. Той изрази съжаление за невъзможността България и Северна Македония да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство на Берлинския процес, поради пандемията от Covid-19, съобщи българското външно министерство по повод провелата се на 28 октомври работна закуска в рамките на българо-македонското председателство на Берлинския процес.

В присъствието на посланиците на страните от Западните Балкани и на Германия,от българска страна беше подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат да се справят с бъдещи предизвикателства. Беше посочена и ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

В рамките на Берлинския процес предстоят още среща на външните министри на 9 ноември, която ще бъде последвана и от Срещата на върха по Берлинския процес на 10 ноември 2020 г. Очаква се на нея  да бъдат одобрени Споразумение за изграждане на общ регионален пазар и Декларация за зеления дневен ред за Западните Балкани.


Още от категорията

Вицепремиерът Каракачанов поздрави Зоран Заев за позицията му относно България

Вицепремиерът Красимир Каракачанов поздрави премиера на Северна Македония Зоран Заев за заявената позиция във вчерашното му интервю за агенция БГНЕС и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния..

публикувано на 26.11.20 в 15:01

Зоран Заев призовава да се премахне „желязната завеса“ към България

Съжалявам, че интервюто ми за БГНЕС предизвика негативни емоции. Но искам да подтикна македонската общественост за помощ в решаването на въпроса с България, каза македонският премиер Зоран Заев. Трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да..

публикувано на 26.11.20 в 13:08

Комисията по историческите въпроси ще заседава на 3 и 4 декември

Новото заседание на съвместната българо-македонска комисия по спорните исторически въпроси ще е онлайн на 3 и 4 декември. След ветото на България се засилиха негативните коментари към съвместната експертна комисия по историческите въпроси. Вече има..

публикувано на 24.11.20 в 11:21