Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заработи българо-македонското председателство на Берлинския процес

Снимка: Twitter /@EZaharievaMFA

Инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите на Срещата на министрите на икономиката от Берлинския процес в София на 5 ноември, очаква македонският външен министър Буяр Османи.

Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения, каза българският посланик в Скопие Ангел Ангелов. Той изрази съжаление за невъзможността България и Северна Македония да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство на Берлинския процес, поради пандемията от Covid-19, съобщи българското външно министерство по повод провелата се на 28 октомври работна закуска в рамките на българо-македонското председателство на Берлинския процес.

В присъствието на посланиците на страните от Западните Балкани и на Германия,от българска страна беше подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат да се справят с бъдещи предизвикателства. Беше посочена и ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

В рамките на Берлинския процес предстоят още среща на външните министри на 9 ноември, която ще бъде последвана и от Срещата на върха по Берлинския процес на 10 ноември 2020 г. Очаква се на нея  да бъдат одобрени Споразумение за изграждане на общ регионален пазар и Декларация за зеления дневен ред за Западните Балкани.


Още от категорията

В ЦИК спорят за вота на 11 юли в Молдова

В Централната избирателна комисия – ЦИК е разгледан сигнал от секционната избирателна комисия в молдовския град Чадър-Лунг за нарушаване тайната на вота. Стигнало се е до спор между комисарите, дали е имало купуване на гласове в бившата съветска..

публикувано на 29.07.21 в 10:08
Иван Гешев

НС решава дали да изслуша главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан от депутатите, за да разясни работата на Бюрото за защита на свидетелите, осъществявало личната му охрана. Такъв проект на решение по предложение на „Демократична България” ще бъде обсъден на днешното..

публикувано на 29.07.21 в 06:05
Мая Манолова

Новата Комисия по ревизия на управлението заседава за първи път

За днес е свикано първото заседание на Комисията по ревизия на управлението от нейния председател Мая Манолова. Предстои да бъдат приети правилата за работа. В програмата за проверки, които ще трябва да извърши Комисията по ревизия на управлението,..

публикувано на 28.07.21 в 06:25