Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден ръст на заболелите и на починалите от Covid-19

В Гранитна зала в Министерския съвет се състоя брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.
Снимка: БТА

Рекордна заболеваемост от коронавирус през последните три дни с 220 засегнати на всеки 100 хил. души и ръст на смъртните случаи с 50 процента – тези данни бяха изнесени на брифинг на Министерството на здравеопазването. Само през последната седмица броят на заразените с Covid-19 е нараснал със 102% спрямо предходната. Най-много са те при хората в активна възраст между 20 и 60 години. Над 2 хиляди пък са заразените медици – 37% от тях лекари и 33 на сто медицински сестри.

С една трета нараства броят на хората, които влизат в болница – от тях 7% в момента се намират в интензивни отделения, съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков. А директорите на големите столични болници – „Пирогов” и Александровска, прогнозираха, че до десет дни броят им ще достигне 4 хиляди при 2300 души хоспитализирани в момента.

Зам.-министър Бойко Пенков
Спешните отделения изнемогват”, алармира проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той призова частните болници да отделят 10% от своите легла за болни от коронавирус пациенти. От днес в най-голямата болница у нас се разкриват още две отделения с по 30 легла за заболели медици и за пациенти в среднотежко състояние.

Проф. Асен Балтов
Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, призова за масово използване на бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата, за да се хващат бързо първите случаи и да се изолират. Лабораториите са много натоварени и резултатите от PCR тестовете в следващите седмици ще се забавят до 2-3 дни, подчерта той.

Проф.Тодор Кантарджиев
15 училища в различни части на страната са получили разрешение за преминаване на обучение в електронна среда за учениците от 1-и до 7-и клас, информира образователният министър Красимир Вълчев. Той каза още, че най-много карантинирани ученици има в столицата. „Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално”, коментира министърът, но призна, че аргументите му все повече олекват предвид усложняващата се епидемична среда.

Министър Красимир Вълчев
В момента България се намира на 21-о място по заболеваемост в Европа и на десето по смъртност.

Свимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

18 332 души са се ваксинирали срещу коронавирус

233 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 4628 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 150 проби, взети чрез PCR, и 83 чрез антигенни тестове, са се оказали положителни...

публикувано на 17.01.21 в 08:47

Националният исторически музей представя нови археологически открития

В изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” Националният исторически музей ще покаже новите си находки от последния археологически сезон, направени чрез 22 експедиции.  През м.г. за първи път беше проучвано..

публикувано на 17.01.21 в 05:45

Започва дело срещу подпалването на българското знаме във Вевчани

Прокуратурата в Струга е завела дело след съобщенията в медиите за подпалване на българското знаме на карнавал във Вевчани, съобщи Македонската информационна агенция, цитирана от БТА. Делото е заведено за уронване на репутацията на чужда..

публикувано на 16.01.21 в 12:11