Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Кипър - 60 години дипломатически отношения

Президентът Румен Радев с кипърския си колега Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС - архив

Дипломатическите отношения между Кипър и България се установяват веднага след провъзгласяването на независимостта на Република Кипър през 1960 г. Двете страни се радват на приятелство и сътрудничество както на двустранно ниво, така и в рамките на Европейския съюз, в Съвета на Европа и в други международни форуми. 

Кипър е една от първите държави, които след влизането ни в ЕС отварят пазара на труда си за български граждани. На това се дължи и наличието на голямата общност от наши сънародници на острова - повече от 30 хиляди души, припомнят от външното ни министерство.

Държавите ни си сътрудничат усилено в сферата на политиката, икономиката и културата. Подписани са важни меморандуми за разбирателство в областта на енергетиката, туризма, селското стопанство и развитието на селските райони. Двете страни имат споразумение и за тясно взаимодействие в борбата с трафика на културни ценности и артефакти.

Според исторически извори, първите сведения за преки отношения между българи и кипърци датират от началото на ХII в. Официално дипломатическите отношения между двете страни са установени преди 60 години. Посолството на България в Кипър отваря врати през 1971 г., а кипърското посолство в София – през 1992 г. 

Посолството ни в Никозия развива активна културна дейност в сътрудничество с българските организации и десетте български съботно-неделни училища към тях. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00