Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е готова за членство в ОИСР

Снимка: Twitter /Екатерина Захариева

България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя онлайн. 

За първи път, за участие в най-важния годишен форум на организацията, бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България, се отбелязва в прессъобщението на Външно министерство. Основна тема на разговорите бе възстановяването на световната икономика от пандемията, както и мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата. 

„Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, заяви Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството, се казва още в съобщението.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. , за да стимулира политиката за устойчиво икономическо развитие, за повишаване жизнения стандарт на хората и поддържане на финансова стабилност. 

В годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания и опит и за изработване на международно признати стандарти на управление в икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред тях - и най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

Още от категорията

Венецианската комисия - с оценка на предлаганите промени в Конституцията

Венецианската комисия към Съвета на Европа представи оценка за предложените промени в българската Конституция. В становището си органът на конституционните правни експерти на Съвета на Европа изразява съжаление, че те не са предшествани от..

публикувано на 23.11.20 в 16:10

Ева Майдел е преизбрана за лидер на Международното европейско движение

Българският евродепутат Ева Майдел ще продължи да ръководи до 2023 г. Международното европейско движение. Това е най-голямата мрежа от 61 проевропейски организации, включваща, профсъюзи, бизнес структури, местни власти и партии от 34 европейски..

публикувано на 23.11.20 в 10:24
Стево Пендаровски. Снимка: БГНЕС

По съседски: Събития с балкански адрес

Управляващите в Скопие не се чувстват отговорни за проблемите с България Президентът на РС Македония Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев не се чувстват отговорни за блокадата от страна на България за ЕС, съобщи mk.tv21.tv. Според..

публикувано на 20.11.20 в 10:37