Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В последната седмица редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни, заради динамичната  епидемиологичната обстановка с Covid-19. Вижте подробностите:

Германия обяви цялата територия на България за рисков регион от 1 ноември, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани. По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус.

Единствено наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков регион“.

Гърция затвори ГКПП Промахон за влизане на чужденци с туристически цели през нощта с изключение на товарните автомобили. Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси. Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

Влизането в страната с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП "Кулата-Промахон", като изход от страната е възможен и през ГКПП „Маказа-Нимфея“.  Сред ограничителните мерки в някои зони на Гърция е задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Засега посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г.

МВнР  напомня, че българските граждани могат да влизат на територията на Гърция през сухопътните, морските или въздушните граници на страната при наличие на отрицателен тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

Дания затегна мерките, целящи ограничаване на разпространението на Covid-19 в страната. Наред с изискването за представяне на „основателна причина“ за влизане в страната за гражданите, които идват от т.нар. „затворени“/ „карантинирани“ страни съгл. предписанията на Датската полиция се изисква документ за предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа, ако въпросната страна е считана за „високорискова“. Изключения се правят за транзитно преминаващи през Дания граждани, както и за превозните средства, транспортиращи стоки.

Към настоящия момент България попада в списъка на високорискови страни (ЕС, Шенгенско пространство, Великобритания и трети страни).

Белгия постави цяла България в „червената“ зона. Властите въведоха ограничения и за пристигащите от Северозападен, Северен централен и Южен централен район на България, които преминават от „оранжева зона“ в „червена зона“ за пътувания. В резултат на тази промяна цялата територия на България попадна в „червената“ зона.

До 15 ноември т.г. пристигащите от „червена“ зона не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми на заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра PassengerLocatorForm, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

Лицата, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, онлайн формуляр PassengerLocatorForm. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр ще получите SMS с код за потвърждение, който следва да представите при чекирането си и качване на борда.

Словения въвежда ограничения за пристигащите от още български области. Така към област Благоевград в „червения списък“ на рискови за разпространението на Covid-19 региони в България са добавени и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище.

Българските граждани от посочените области, които посещават Словения, следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест не по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Документът следва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава-членка на ЕС или Шенген.

Напомняме Ви, че лицата, които не представят отрицателен тест, подлежат на 10 дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

Молдова включи България в списъка със страни, чиито граждани няма да бъдат допускани на територията й.

Българските граждани ще могат да пътуват до Молдова само ако попадат в някое от посочените изключения. Сред тях са: членовете на семейство на молдовски граждани; притежатели на виза за дългосрочно пребиваване или разрешение за пребиваване в Молдова; транзитно преминаващи, лица, които пътуват с професионална цел; студенти/ученици, записани за обучение в Молдова, преподаватели; дипломати.

Гражданите които влизат в Молдова и идват от „червена зона” или са преминали транзитно през страна от т.нар. „червената зона”, в която попада и България, са поставяни в режим на самоизолация за срок от 14 дни. Изключения се правят за: шофьори, осъществяващи международен превоз: лица, пътуващи по здравословни, хуманитарни и професионални причини, студенти/ученици, транзитни пътници ; работници по трансгранични проекти и дипломати.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45