Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи отблизо и далеч в „Будната България“

Стотици видео писма на българи от пет континента пристигнаха за инициативата „Будната България“, обявена от вицепрезидента Илияна Йотова по повод Деня на народните будители. Целта е да бъдат насърчени деца, младежи и възрастни от българските общности да изразят своята връзка с България, с нейното минало и бъдеще.

Резултатите показват, че България е будна и живее в сърцата на хората с български корени по целия свят. И те с обич разказват съкровени семейни истории, спомени за приказки, четени край огнището, предания и обичаи, пазени като светини.

„България е моята родина, нашето начало и корените ѝ се пазят в сърцето, въпреки времето и разстоянието. Тя обединява семейството ни, което живее на различни места по света“, казва Густаво Гергофф от Бериссо, Аржентина. Той е с български произход по майчина и бащина линия. Дядовците му са сред основателите на българското дружество там, а баща му Хорхе Гергофф дълги години беше негов председател (и приятел на Радио  България, което не пропускаше да посети при пътуванията си до България – б.а.).

Деца от българските училища зад граница споделят какво е България за тях – морето, планините, песните, звучната българска реч, славните герои… 

Чуйте разказа на Натали Мусев от Будапеща, ученичка от Българско училище за роден език в унгарската столица.

За българските традиции, които са съхранени на хиляди километри от България, и които предават на децата си, разказват не едно и две писма за „Будната България“.

Валентина Гаврилова от Милано споделя, че не минава празник, без да омеси погача, както правим в България:

„Ние сме като дете, отгледано от друг и сега намерило своята родна майка“ – споделя Ероланд Луча от албанската област Голо Бърдо, не скривайки вълнението си от признаването на българското национално малцинство в Албания.

"Макар и през океана, България винаги е с нас и ще я съхраним в сърцата си!" – споделя родената във Варна Меглена Клайн. Днес тя живее в Сиатъл заедно със съпруга си американец и двете им деца. Вижте във видеото нейния разказ за България.

Повече за резултатите от инициативата "Будната България" можете да чуете в специалното интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за Радио България. А всички видео писма можете да видите в нейния Youtube канал.


Още от категорията

Спомен за знаковия бюлетин на БНР за нивото на река Дунав

На 6 юни 2016 г. слушателите на Българското национално радио за последен път чуват прогнозата за нивото на река Дунав „ в сантиметри”, както и любимото си „ саншанжман” (от фр. – без изменение) за безпрепятственото преминаване на корабите през..

публикувано на 24.01.21 в 10:05

Приблизително равен брой на заразените и излекуваните от коронавирус

266 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 4479 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Процентът на положителните проби остава нисък – близо 6 на сто от всички изследвани. Най-много новозаразени..

публикувано на 24.01.21 в 08:51

В Ямбол откриха бутилка с ученически послания от 1988 г.

Преди повече от 30 г. ямболски ученици затварят мечтите си за бъдещето в стъклена бутилка и я заравят. Неотдавна техните послания бяха открити при облагородавяне на терен до мястото, където се е намирало началното училище “Св.Св. Кирил и Методий”. На..

публикувано на 24.01.21 в 06:15