Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 октомври – Международен ден на Черно море

Мрежа от млади посланици ще работи за опазване на черноморската екосистема

Снимка: Даниела Костадинова

Постигане на здравословно, устойчиво и повече ценено Черно море е каузата, за която ще се бори мрежата от млади хора в региона.  

„Черно море е богатство. С научните изследвания, иновациите и сътрудничеството, можем да го превърнем в естествена лаборатория за технологии и иновации“ – заяви българският еврокомисар Мария Габриел, обявявайки новата инициатива в навечерието на Международния ден на Черно море. 

На видеоконференция, организирана в рамките на проекта „Black Sea CONNECT“ по програма "Хоризонт 2020" на ЕС, беше обсъдено изпълнението на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за Черно море, информират от Представителството на Европейската комисия в България.

Инициативата разчита на младите хора, на техните идеи и принос за възстановяване на черноморското биологично разнообразие, подобряване на качеството на живот и на екосистемите в региона.

„Мрежата от млади посланици на Черно море, която създаваме, има призвание не само да се превърне в платформа за обмен на знания и добри практики, но и да позволи лидерство в областта на науката и иновациите за младите научни изследователи“, коментира Мария Габриел.

Българският еврокомисар очерта и възможностите в рамките на новото Европейско научноизследователско пространство. Тя открои конкретни мерки като ERA4You в подкрепа на млади изследователи и таланти, създаването на мрежа от цифрови хъбове и мисията „Здравословни океани, морета, крайбрежни и вътрешни води“в рамките на програмата „Хоризонт Европа“.

„Нашата амбиция е възстановяване на европейските океански, морски и сладководни екосистеми до 2030 г. За да я постигнем, е необходимо да ангажираме и европейските граждани чрез образование, обучение и култура. Работим за създаването на програма „син Еразъм+“ , инициатива Digital Twin - онлайн платформа за взаимодействие между науката и гражданите, и програма за развитие на устойчив туризъм в Черноморския регион“, информира Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35