Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева призовава Скопие да признае историческата истина

Снимка: mfa.bg

Ако Република Северна Македония признае българските корени на своите нация и език, това ще сложи край на напрежението в отношенията ни и на вероятността България да наложи вето за началото на преговорите за еврочленство“, заявява пред агенция „Ройтерс“ вицепремиерът и външен министър Eкатерина Захариева.

Захариева казва, че страната ни не оспорва правото на самоопределение на съседната държава, нито правото на гражданите ѝ да наричат езика си както желаят, но подчертава: „Готови сме да потвърдим отново настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина“. 

Външният ни министър заявява още, че притесненията на България са свързани по-скоро с непрестанните претенции на Република Северна Македония за македонско малцинство у нас.

Агенция „Ройтерс“ припомня и думите на македонския премиер Зоран Заев, че идентичността и езика на страната му не са предмет на дебати.

Снимки: БГНЕС, Община Бургас, 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27