Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хотелиери в Банско - оптимисти за сезона, въпреки плахите резервации

Снимка: архив

Макар рестриктивните мерки в Европа и по света във връзка с пандемията от Covid-19 да стават все по-строги, хотелиери и собственици на къщи за гости в пиринския курорт Банско са оптимисти за предстоящия зимен сезон. Постоянно растящият брой на заразени с Covid-19 у нас и по света, засега не успява да убие надеждата у местните хора в курорта, че до края на месеца ситуацията ще се успокои и ще позволи зимният сезон да се състои. „Защото браншът се бори за оцеляване, а не за печалба“ - обясни пред БНР- Благоевград Румяна Моневска, представител на голям хотел в курорта. Що се отнася до туристите, които се очакват в Банско тази зима, Моневска заяви:

„Това, което знаем със сигурност е, че за момента българите са на първо място. Имаме много запитвания от гърци, македонци. Не очакваме англичани и руснаци. В Англия става все по-зле и по-зле, освен това през лятото страната не допусна своите граждани да почиват у нас, защо ще го прави зимата? Намаление на цените също е нещо, което е напълно в реда на нещата, предвид ситуацията, в която се намираме. Спрямо миналата година се очаква редуциране на цените в хотелите и други места за настаняване с между 10 и 15%.”

Отстъпки се очаква да направи и концесионерът на ски съоръженията и пистите в курорта, известен по света и със седемкратното си домакинство на стартове от Световната купа в алпийските ски.

Към момента, все още резервациите за 8 декември и предстоящите коледно-новогодишни празници са плахи. И все пак, заетите в бранша не губят надежда, припомняйки сходното затишие и през лятото, когато в средата на месец юли са отчели сериозен спад на туристи, възползвали се от услугите им. След това обаче, особено през август, хиляди българи са избрали да почиват в курортния град.

Редактор: Йоан Колев

Още от категорията

Започна ски сезонът на „Беклемето“

Условията за ски в планинския курорт "Беклемето" са добри, две от трите писти са обработени и работят, съобщи Цветомир Таслаков от местния ски център пред БТА. През тази година ски сезонът в старопланинската местност, която е част от Националния парк..

публикувано на 17.01.21 в 15:25

Дигиталните номади предпочитат атмосферата на Пампорово

Ежегодните лаптопаджийски лагери в Пампорово и Чепеларе предлагат прекрасни условия, в които работещите дистанционно могат да съчетаят работата с любимите си зимни спортни занимания. През настоящия сезон, организаторите на лагерите приемат..

публикувано на 17.01.21 в 05:15

Пистите на Пампорово отново отварят от 16 януари

На 16 януари Пампорово отново ще е отворен за зимни спортове, а операторът на ски зоната обяви запазване на промоционалните цени на лифт картите до 22 януари включително. През последните 5 денонощия снежните оръдия в Пампорово работят с пълен..

публикувано на 16.01.21 в 05:05