Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гимназисти вече учат в „облака“

Снимка: 2els.com

„Ние не просто изучаваме уроците си по различните предмети, а ги преживяваме!”– твърдят учениците от столичната Втора английска гимназия "Томас Джеферсън". От 2 години елитното школо е референтно Google училище като част от световната програма Училище в облака или School in the Cloud. Иновацията, основана през 2013 г. от образователния специалист Сугата Митра, е свързана с цялостната дигитална трансформация на учебния процес. В наши дни хиляди училища по света използват т.нар. облачни платформи по модела 1:1 на Google G Suite. Втора английска гимназия е едно от тях.

Децата от 4 паралелки в 8 и 9 клас замениха с лекота хартиените си учебници с т.нар. chromebooks. Това е персонално устройство което им позволява да търсят информация и да подхождат творчески към учебния процес. Учителите им са снабдени със същите устройства. „За целта 23 наши преподаватели преминаха обучение и бяха сертифициранипо международната програма за Google обучители. Ние имаме 1138 персонални и служебни Google G Suite профила в домейна на училището“- твърди Веселина Иванова – зам. директор на гимназията. Платформата включва възможност за онлайн уроци, споделяне на файлове, управление на виртуална класна стая и предоставя неограничено пространство за съхранение на учебния материал в "облака“.

Но как цялостната дигитализация на учебния процес променя учениците на 21 век? 

Оказва се, че „облакът“ ги превръща в активната страна на обучението. Те вече не са пасивни и отегчени консуматори на знания, а са мотивирани и нетърпеливи за изяви. Сами или в екип те проучват, издирват и пресяват достоверната информация и дори създават определени онлайн продукти. „Променя се и ролята на учителя - той става медиатор. В момента, заради пандемията, децата са вкъщи и работят по този начин. Но системата се прилага и в самата класна стая в присъствието на учителя и всеки участва пред своето устройство“ – обяснява Веселина Иванова.

Как протича един учебен час „в облака“?

„Ако говорим за география и история има инструменти, които дават възможност самите ученици да правят експедиции - т.е. да обозначават местата, които изучават, да ги разглеждат от географска гледна точка. Те могат да правят виртуални разходки на определени места с историческа значимост, свързани с периода, който изучават. Дали се подобриха успехът и дисциплината им? Определено да! – казва преподавятелката. – Учениците са по-активни и мотивирани. Що се отнася до успеха им в цифрово изражение  – той безспорно се повиши. Но по-важно е,че системата им допада. Децата признават че са придобили много повече умения от традиционната класна стая“ – каза Веселина Иванова.

Втора английска гимназия бе първото българско школо, което се включи в световния дигитален проект „Училище в облака“.  И още – заедно с езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив, то е едно от двете Google референтни училища в цяла Централна и Източна Европа. Засега. Защото преди дни Столична община инициира нов пилотен проект за присъединяване на още 16 софийски училища към „облака“. Така българското школо се доближава все повече към дигиталния модел на бъдещето.

Снимки: 2els.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05