Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангеловден - тържество на доброто, светлината и справедливостта

Снимка: архив

На 8 ноември Православната ни църква почита Седемте архангели, които възнасят молитвите на светиите пред Бога. Това са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил - небесните войни на светлината и справедливостта. 

В българските вярвания най-старшият от всички ангели – Архангел Михаил, стои най-близо до Бога. Именно той е и главният пазител на Рая и ревностен застъпник на Божия закон. Когато настъпи последният час от земния път на душата, самият Архангел Михаил слиза да я отдели от тялото. 

В някои икони Небесният войн държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест се правят и семейно-родови курбани, с молитви за здраве и закрила от небесното войнство.

Архангеловден е и професионален празник на служителите на полицията. За първи път той е отбелязан през 1924 г., като традицията е прекъсната от1944 до 1994г.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10