Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти предлагат нови мерки за ограничаване на коронавируса

Министър Костадин Ангелов: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията

Снимка: БТА

В момента болничната помощ изнася цялата тежест на кризата, заяви на брифинг на Министерството на здравеопазването държавният главен инспектор Ангел Кунчев.  Само три области в страната са останали извън червената зона от над 120 заболели на 100 хиляди – това са Видин Добрич и Силистра.”Не споделям оптимизма на управляващите, че при този темп на нарастване на заразените с коронавирус ще постигнем добри резултати”, каза той и представи предложения за въвеждане на нови ограничителни мерки.


Допускане до офисите на не повече от половината служители; ограничаване на работното време на ресторантите и кафенетата; преустановяване на извънкласните дейности; преминаване към дистанционно обучение във всички университети с изключение на медицинските – това предвиждат някои от предложените мерки. Друга идея е хората над 65 г. да пазаруват само между 8,00 и 10,00 ч. и да не се допускат в магазините други клиенти в този часови пояс.

Предлага се също така медиците да бъдат освобождавани от карантина, ако на третия ден дадат отрицателен резултат на PCR тест, за да могат да се върнат на работа. Настоява се и здравният министър да получи извънредни правомощия, с които да командирова различни медицински специалисти в лечебните заведения, включително и тези от доболничния сектор.

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията и не е време за празнуване”, заяви на брифинга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, подчертавайки, че мярката, която спасява човешки животи, е носенето на маска в закрити пространства. Той призова хората да избягват събиранията, струпванията на обществени места и пътуванията.

В последните два дни броят на регистрираните случаи нараства с над 8000 положителни проби и общият брой на заразените вече е 64 591. 3191 души в момента лежат в болница с коронавирусна инфекция – от тях 239 в интензивни отделения.

Държавата е осигурена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на Covid-19”, каза още здравният министър. Той уточни, че има достатъчни количества от лични предпазни средства за месеци напред. Днес пък ще пристигнат нови 1700 флакони ремдесивир, а други 4300 се очакват през следващата седмица. Според министъра ваксина ще има най-рано през април догодина.

Всеки, който смята, че има симптоми на коронавирус и се нуждае от незабавна помощ, има правото да потърси съдействие във всяка болница и тя е длъжна да му окаже такова, подчерта министърът. Той информира, че и служители на МВР ще се включат във връчването на предписанията на регионалните здравни инспекции.

По отношение на показателя 14-дневна заболеваемост, у нас съотношението е 388 души на 100 хиляди, докато при смъртността стойностите са 5 души на 100 хиляди, информира Ангел Кунчев. България се намира на 17-о място в Европа по заболеваемост и на 10-о по смъртност.

Българските граждани продължават да търсят лекар късно, което води до подмладяване на хората с остра форма на заболяване и случаите с летален изход, обясни министър Костадин Ангелов. Той призова хората да не прибягват до самолечение, а при първи симптоми на повишена температура, кашлица и загуба на вкус или обоняние да се обадят на личния си лекар.

Автор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00