Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на "Три морета" България и Румъния могат да си партнират

Снимка: cmf.typepad.com

Президентът Румен Радев обсъди, в телефонен разговор със своя румънски колега Клаус Йоханис, перспективите за партньорство на България и Румъния в рамките на Българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“, информира прессекретариатът на президентството.

По време на разговора, който се проведе по инициатива на Румен Радев, беше подчертано, че като близки съседи България и Румъния имат възможност да реализират съвместни проекти в различни области. Сред тях са по-добрата свързаност между двете страни в техническо, енергийно и транспортно отношение, како и обединяването на научно-техническия потенциал в търсене на устойчиви решения в тези области.

Според Радев, освен отделните държави, финансиране може да бъде осигурено и чрез приобщаване на бизнеса и международни финансови институции.

Президентът Йоханис потвърди подкрепата си за Българското домакинство на инициативата „Три морета“ през 2021 г., както и готовността на Румъния да сподели своя опит и експертиза от срещата на върха в Букурещ от 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05