Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 години от окупацията на Западните български покрайнини

Снимка: БГНЕС

След Първата световна война /1914-1918/ и решението на Ньойския мирен договор през 1919 г., на 6 ноември 1920 г. армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (129 селища в Царибродско, Босилеградско, и Струмишко) с площ 1545 кв. км и население близо 65 000 души. В знак на протест Народното събрание на България прекратява заседанията си и обявява 3-дневен национален траур. 

Символ на окупацията става черната забрадка. Българките в окупираните земи слагат черни забрадки в знак на национален траур, а прокараната по този начин граница е наречена от местните българи "Черната граница". В окупираните територии сърбите закриват 7 училища и 45 църкви.

Въпреки пандемичната обстановка, Културно-информационният център "Босилеград", Сдружение ГЛАС и Демократичният съюз на българите в Босилеград /Сърбия/, символично ще отбележат Деня на Западните покрайнини и 100 години от окупацията - с минута мълчание за жертвите, загинали на границата, съобщи Културно-информационният център "Босилеград".

Още от категорията

Общ изглед от Кюстендил 1927 г. / Снимка: РИМ Кюстендил

Дигитален архив ще пази жива историята на индустриалното ни наследство

Фабрики, железопътни съоръжения, мостове, кланици, вградили в себе си историята на бурното развитие на промишлеността от първите десетилетия на миналия век, днес биват събаряни или се “самозапалват” и рушат. За да запази свидетелство за тези ценни..

публикувано на 12.06.21 в 10:35

Диалогът между изкуството и властта в България през 70-те години на ХХ век

„Човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент. Променят се само моралните и етични норми“ −с този цитат на Дейвид Хюм от „Изследване на човешкото познание“ (1748 г.) започва своя..

публикувано на 04.06.21 в 10:26
Снимка: Facebook / @regionalhistorymuseumsofia

В София представят изложбата „Приложно златарско изкуство“

Днес в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Златарството , наричано още „куюмджийство“, е един от най-престижните занаяти и е сред първите, които се развиват по българските земи още през..

публикувано на 03.06.21 в 06:15