Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филмът „Бащата“ е българското предложение за „Оскар“

Кадър от филма "Бащата"
Снимка: НФЦ

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм, председателствана от Милко Лазаров, избра българския претендент - „Бащата”, на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, информира Министерството на културата чрез Националния филмов център. 


Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, показван е на фестивали в Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Същевременно е продаден за разпространение в над 10 държави. 

„Бащата“ е копродукция с Гръцкия филмов център.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след „Слава“ през 2017, припомнят от Националния филмов център. 

Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Двамата са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, живеят и работят заедно повече от 15 години. Дебютният им филм “Скок” печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди. 

Снимки: Национален филмов център (НФЦ)


Още от категорията

Открива се Фестивалът на френското кино

Тази вечер в София се открива 10-ият Фестивал на френското кино. Първата прожекция от програмата е днес от 19:00 ч. в кино "Люмиер" при НДК. Това е политическият трилър „Вила Каприз“, все още непредставен на публиката във Франция, в..

публикувано на 09.04.21 в 07:45

Връчват „Златен кукерикон“ за сатиричен театър

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ връчва днес наградите „Златен кукерикон“ за 2021 г. за постижение в хумора и сатирата в българския театър. Това са награди, които Сатиричният театър раздава на колегите си от цялата страна, без самият той да..

публикувано на 07.04.21 в 06:05

Хореографът Яница Атанасова номинирана за наградата „Полет в изкуството“ 2021

Престижната награда за млади творци в България „Полет в изкуството Стоян Камбарев“ селектира за втора поредна година представител на танцовото изкуство в лицето на Яница Атанасова. Младата жена е номинирана заради работата си като хореограф и режисьор..

публикувано на 03.04.21 в 09:35