Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подкрепяме усилията на Западните Балкани по пътя към ЕС, но с условия

Снимка: mfa.bg

„Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори /Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания/ по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност и да следват процеса на реформи“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи. 

Разговорите - част от съвместното председателство на Берлинския процес за Западните Балкани, бяха подготвителни за срещата на върха от Берлинския процес утре, предаде репортерката ни Тоня Димитрова. Захариева препотвърди позицията на страната ни, че България и Северна Македония трябва да придвижат напред отворените въпроси помежду си и че съседката ни трябва да спре с езика на омразата.

„Интересите на България по отношение на Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейския съвет не може да решава двустранни въпроси“. Това заяви и участващият в срещата Хайко Маас - министър на външните работи на Германия, която председателства Съвета на ЕС.

В петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България. В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 г. България настоява Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ у нас и да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония", която не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език“.

Още от категорията

Северозападен вятър и дъжд ще разхлаждат горещините

В петък северозападен вятър ще понижи горещините в Дунавската равнина и Горнотракийската низина. До обяд над Западна, а след това и над цяла България ще се развива дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевици. В Южна България те ще са..

публикувано на 05.08.21 в 17:35

Задължителна карантина за пристигащите от България в Израел

От 11 август всички пристигащи от България в Израел, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са преболедували Covid-19 или са ваксинирани. Според българското посолство в Тел Авив периодът на изолация може да се намали на..

публикувано на 05.08.21 в 12:46

Екстремен риск от пожари поне до 15 август

На 5 август в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на загиналите двама лесничеи в пожар край санданското село Петрово. След разрастването на пожарите в страната правителството нареди пекратяването на всички дейности..

публикувано на 05.08.21 в 09:11