Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доболничната помощ с нови отговорности в борбата с Covid-19

Снимка: архив

В началото на седмицата стана ясно, че в 50 поликлиники в страната ще заработят т.нар. Covid-зони. От тях 10 ще бъдат в района на София и около 40 на територията на страната. Очаква се първите диагностични центрове да заработят още тази седмица, като за целта ще бъдат отпуснати 6 млн. лв. за финансирането им. По този начин част от натоварването на Covid-отделенията в болниците ще се поеме от специалните звена в поликлиниките. В тях ще се извършва клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда рентгенова снимка на бял дроб.

"За нас не е проблем бързо да направим такава Covid-зона, тъй като ние правим това и в момента отбеляза в интервю за БНР д-р Васил Василев, директор на столичния12-ти Диагностично консултативен център. – Covid пациентите са сред нас.И в момента единият рентген е отделен за тези болни, а другия е за всички останали. Веднага направихме организация с външен вход и изход към сградата на Covid-зоната. Пациентът влиза и му се прави бърз антигенен тест. Резултатът излиза до 30 минути. И ако пациентът се нуждае от преглед, в съседство има лекарски кабинет с лекар и медицинска сестра. При назначени кръвни изследвания и рентген, такива ще му се направят, без да има досег с други пациенти. Всички изследвания ще могат да бъдат получени по електронен път. Благодарен съм на целия ми екип, който застава зад мен. Работим от началото на пандемията. Ще имам и двама специализанти, които ще се включат в нашия график."

Хората, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от спешна помощ до съответното лечебно заведение. За пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще се грижат личните си лекари, както и досега. Като допълнителен стимул, общопрактикуващите лекари, които проследяват пациенти с Covid, ще получават по 1000 лв. Изискването е те ежедневно да отразяват състоянието на болните в системата и да им дават предписания, при домашно посещение или по телефона, как да се лекуват. Направленията за изследванията ще се назначават електронно, като личните лекари ще могат да назначават и бързи антигенни тестове, при наличие на определени симптоми.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30