Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството и пътешествениците

Снимка: архив
Днес Българската православна църква почита паметта на свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Към свети Мина вярващите отправят молитва за здраве и благословия на дома и децата си. Почитат го и като светец, който помага на хората да намерят или да сивърнат изгубеното или откраднатото. Пътуващите на дълъг път, както и войниците също разчитат на закрилата му, защото някога самият светец бил прочут и смел воин.

С решение на правителството денят, в който църквата ни почита св. Мина е определен за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18