Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страните от Берлинския процес подписаха декларации за регионалния пазар и Зелен дневен ред

Снимка: БГНЕС

Премиерите на България, Северна Македония и Германия – Бойко Борисов, Зоран Заев и Ангела Меркел, приветстваха постигнатите резултати от съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес. Чрез видеоконферентна връзка в срещата на върха, която се проведе в София, участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкании, френският президент Еманюел Макрон. Форумтът завърши с подписването на два важни за региона документа Декларация за Общия регионален пазар и Декларация за Зелен дневен ред.

Това ще спре хората от Балканите да търсят бъдеще в чужбина, каза българският премиер по повод създаването на Общ регионален пазар, който ще приближи страните до общия европейски пазар и ще свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. „Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи и на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза“– изтъкна Борисов.

Общата цел е 20-милионното население на Балканите да бъде с много повече ползи, каза канцлерът Ангела Меркел. Тя отбеляза, че на Балканите има много положителни промени, които са започнали с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато бе върната темата за европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани. Берлинският процес е свързан с усилия за разрешаване на неразбирателствата, подчерта Меркел. Германският канцлер постави акцент върху образованието и призова правителствата да положат усилия в тази сфера, настоявайки за напредък в областта на науката и иновациите.

С подписаната онлайн декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка.

Срещата на върха в София е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година, но за първи път в историята има съвместно домакинство между държава-членка на Евросъюза и държава от Западните Балкани.

В рамките на съвместното домакинство на България и Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование. Това е от ключово значение, за да може регионът да стане по-силен и конкурентноспособен.

Финалната среща на върха от съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес се проведе на фона на заплахата София да наложи вето на началото за преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз. На 6-ти ноември България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС, докато не се решат отворените междусъседски въпроси. Остава въпросът дали е възможен пробив преди 17 ноември, когато се провежда Съветът „Общи въпроси“, на който България трябва да обяви дали налага вето, предаде от форума репортерът на програма „Хоризонт” на БНР Тоня Димитрова.

Още от категорията

Елеонора Митрофанова е новият руски посланик в България

Руският президент Владимир Путин назначи 67-годишната Елеонора Митрофанова за посланик на Руската федерация в България , съобщава РИА Новости. Митрофанова е завършила е Московския държавен институт за международни отношения. Започва дипломатическа..

публикувано на 15.01.21 в 16:26
Даниела Дариткова

Предложени са промени, даващи право на глас на карантинираните

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание проект за промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, които дават възможност на хората под карантина или в болница да могат да гласуват. Председателят на ПГ на ГЕРБ..

публикувано на 15.01.21 в 13:45

България реагира остро на сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

Министерството на външните работи реагира остро на медийни публикации за изгорено българско знаме в Република Северна Македония. Това е станало в село Вевчани по време на традиционния карнавал, провеждан на Васильовден по стар стил.  Вицепремиерът..

обновено на 15.01.21 в 12:33