Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Берлинския процес подписаха декларации за регионалния пазар и Зелен дневен ред

Снимка: БГНЕС

Премиерите на България, Северна Македония и Германия – Бойко Борисов, Зоран Заев и Ангела Меркел, приветстваха постигнатите резултати от съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес. Чрез видеоконферентна връзка в срещата на върха, която се проведе в София, участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкании, френският президент Еманюел Макрон. Форумтът завърши с подписването на два важни за региона документа Декларация за Общия регионален пазар и Декларация за Зелен дневен ред.

Това ще спре хората от Балканите да търсят бъдеще в чужбина, каза българският премиер по повод създаването на Общ регионален пазар, който ще приближи страните до общия европейски пазар и ще свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. „Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи и на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза“– изтъкна Борисов.

Общата цел е 20-милионното население на Балканите да бъде с много повече ползи, каза канцлерът Ангела Меркел. Тя отбеляза, че на Балканите има много положителни промени, които са започнали с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато бе върната темата за европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани. Берлинският процес е свързан с усилия за разрешаване на неразбирателствата, подчерта Меркел. Германският канцлер постави акцент върху образованието и призова правителствата да положат усилия в тази сфера, настоявайки за напредък в областта на науката и иновациите.

С подписаната онлайн декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка.

Срещата на върха в София е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година, но за първи път в историята има съвместно домакинство между държава-членка на Евросъюза и държава от Западните Балкани.

В рамките на съвместното домакинство на България и Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование. Това е от ключово значение, за да може регионът да стане по-силен и конкурентноспособен.

Финалната среща на върха от съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес се проведе на фона на заплахата София да наложи вето на началото за преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз. На 6-ти ноември България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС, докато не се решат отворените междусъседски въпроси. Остава въпросът дали е възможен пробив преди 17 ноември, когато се провежда Съветът „Общи въпроси“, на който България трябва да обяви дали налага вето, предаде от форума репортерът на програма „Хоризонт” на БНР Тоня Димитрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09