Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Глухите камъни – там, където ехото заглъхва

Снимка: архив

Огромен древен култов комплекс от скални форми в Източните Родопи от десетилетия неудържимо привлича изследователи и туристи. Местните го наричат Глухите камъни. Това са над 500 ниши, изсечени в скалите по течението на река Арда. Можете да ги видите на площ над 1 квадратен километър. Откриват ги чешките братя Херман и Карел Шкорпил в началото на ХХ век, но за учените те „проговарят“ едва през 2008 г.

Какво разкриват археологическите проучвания на това мистично място? Защо то е наречено Глухите камъни? Отговори на тези въпроси дава в интервю за „Радио България“ дългогодишният изследовател на комплекса доц. Георги Нехризов. Чуйте го в публикацията „Глухите камъни нашепват…”  от колекцията на Радио България.

Съставил: Миглена Иванова


Още от категорията

Да се докоснеш до красотата на българските фолклорни танци

Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора и мелодични песни предизвикващи вулкан от емоции… Българските темпераментни хора, най-често в неравноделни ритми, са неотменна част от визитката на нашата страна зад граници. А изявите на..

публикувано на 29.11.20 в 05:15

По калдъръмите на Благоевград – старият квартал „Вароша“

Не един или два български градове са съхранили непокътнат духа от епохата на Възраждането. Благоевград е един от тях. Достатъчно е да се разходите в старата му част, за да се пренесете поне 150 години назад във времето. Кварталът „Вароша“ датира от..

публикувано на 28.11.20 в 05:15

Боговете посочили на император Траян къде да основе Марцианопол

Малцина знаят, че под квартал на североизточния български град Девня лежат останките на един от стратегическите центрове на Римската империя - Марцианопол. Мястото привлякло вниманието на римляните с изобилното количество строителен материал и..

публикувано на 22.11.20 в 05:05