Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите в София - и по време на пандемия

Снимка: БГНЕС-архив

От своето начало през 2005 г., "Европейската нощ на музеите" привлича многобройна публика, а все повече музеи и галерии се присъединяват към инициативата. Нейната цел е по-широк достъп на хората до експонатите, но също така и съхранението на произведения от различните видове изкуства. През 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави. 

В България, от 2006 г. насам, събитието се организира от Френския институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община.

Тазгодишното издание беше планирано за 18 май, но ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19, доведоха до неговото пренасрочване за 14 ноември. 

Картата на събитието включва 27 музеи и галерии в столицта, които ще отворят вратите си безплатно и при удължено работно време. Тъй като вирусът все още е сред нас, организаторите уверяват, че посещението на обектите ще се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Пълната програма с местата, където ще се състоят проявите, може да разгледате ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00