Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните пости – време да пречистим душите и изпълним сърцата си с любов

Снимка: архив

Започват Рождественските пости, които по християнска традиция продължават 40 дни. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава също и въздържание от лоши и греховни помисли, думи и дела. 

Според казаното от Св. Йоан Златоуст – „ползата от поста не бива да те ограничава само във въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Простѝ на ближния си оскърблението. Опростѝ делата на длъжника си”.

Когато съзнанието е чисто от мисли за битието и земните потребности, тогава душата ни се пречиства. Започваме да възприемаме по различен начин заобикалящата ни среда, а хората около нас ни стават по-мили, защото отваряме сърцето си и допускаме то да се изпълни единствено с любов. Тогава си припомняме, че земните грижи не са нищо друго освен изпитания, които ни правят още по-силни и ни помагат да търсим доброто навсякъде. 

И днес, в тази изпълнена с изпитания година, призивът ни към вас е същият: Отворете сърцата си за любовта на ближните, проявявайте състрадание и човечност към непознатите. Подбирайте и думите, с които говорите, за да не нараните неволно някого. Бъдете смирени.

В дни на изпитание да покажем силата на вярата си, призова българите и патриарх Неофит в обръщението си за началото на Рожденственския пост.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05