Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българи без постоянно пребиваване могат да се завърнат от Гърция

Въведените ограничения затрудняват все повече наши сънародници

| обновено на 12.11.20 в 19:02
Снимка: БТА

Министерството на външните работи съобщи, че по информация на гръцкото външно министерство  българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, не се нуждаят от удостоверение, издадено от задграничните ни представителства, ако искат да се завърнат в България с автобус. Гражданите удостоверяват правото си да се придвижват между отделните административни области в страната и в рамките на града, в който се намират, като представят закупен билет за автобус, с крайна дестинация България и документ за самоличност.

От МВнР напомнят също, че за сънародниците ни, желаещи да напуснат Гърция със самолет, също не е необходимо да притежават удостоверение, издадено от задграничните ни представителства, като в този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

Българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, ще трябва да получат удостоверение от посолството на България в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Мярката е част от ограниченията, предприети от гръцката страна в борбата с разпространението на Covid-19.

Във връзка със зачестили запитвания от страна на български граждани, дипломатите ни в Гърция са разговаряли с гръцките власти по темата за затрудненията в придвижването. От "Управление на кризи“ към гръцкото външно министерство са изяснили, че удостоверението, което ще издават нашите задгранични власти, трябва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и граничен контролно-пропускателен пункт, през който смятат да напуснат страната.

За българите, желаещи да напуснат Гърция със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките власти, към настоящия момент е невъзможно придвижването на граждани, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун, информира още пресцентърът на МВнР. За целта е необходимо сънародниците ни да изчакат облекчаване на мерките

Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до и от работното място, срещу представяне на удостоверение от работодател, при пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно). Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

От Министерството на външните работи припомнят и, че понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция са разнородни, което поражда риска български граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга. Също така е възможно те да бъдат санкционирани, независимо от представянето на документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията ни.

При необходимост от съдействие българите могат да се обръщат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35