Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишено търсене на почивки за празниците, прогнозират туроператори

Труден, но не и невъзможен туристически сезон очакват туроператорите, според които ограничените възможности за пътувания в Европа и Азия ще предизвикат повишено търсене към почивки в България за Коледните и Новогодишни празници.

Според председателя на Български съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова, семействата с деца ще оценят ролята на планинските курорти за засилване на имунната система на всеки член от семейството.

„Пампорово, Боровец и Банско ще разчитат на туристи от България и Балканите. Водещи ще бъдат безопасността и спазването на противоепидемичните мерки, определени от държавата с цел осигуряване на безпроблемна ваканция на гостите. Зимните курорти като Пампорово са инвестирали в сигурността на гостите си и стриктно спазват мерките по подобие на световноизвестните курорти в Алпите“, коментира Сийка Кацарова.

По-гъвкавите условия за анулация на резервациите и безопасността са основни фактори, които ще влияят на избора на дестинация за пътуване през зимата. Туроператорите отново разчитат на завръщане на част българските туристи, този път в планинските курорти у нас. Резервациите и плащанията в последния момент също ще бъдат  предпочитани, прогнозират експертите. 

Есенно-зимният период ще бъде изцяло на Last Minute резервациите. Дори клиентите да са планирали и резервирали по-рано, то плащанията ще стават основно няколко дни преди заминаване. Към момента хората са по-скоро предпазливи и само по-гъвкавите условия за резервации и анулации може да стимулират колебаещите се“, коментира Петър Стоянов, директор на една от утвърдените български компании за екзотични пътувания.

Браншът ще обсъди предизвикателствата и възможностите на предстоящия зимен сезон във виртуалното студио на  изложението  „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ , което ще се проведе от 18 до 22 ноември.  Зимното онлайн издание на утвърдения туристически форум, който традиционно се провежда през февруари в София, ще съберена едно място туристически компании, хотели и къщи за гости, ски училища, заведения, спа и уелнес комплекси.

„За да бъдем полезни решихме да оставим платформата активна, докато дойде време за нашата среща на живо през февруари, като по този начин дадем възможност на изложителите да актуализират офертите си през целия зимен сезон“, обяснява организаторът на форума Вихра Огнянова.


Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50