Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В очакване на първия (онлайн) фестивал на българското кино в Германия

4
Снимка: архив
В рамките на 7 дни ще бъдат излъчени 7 български филма, всеки с 24 часа свободен достъп на територията на Федералната република. Филмовият празник ще започне на 22-ри и ще продължи до 29 ноември.

„Ще покажем 7 изключително интересни и награждавани български филма. За публиката с интерес към филмовото изкуство ще бъде удоволствие да ги проследи”- обещава директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов.

Зрителите сами ще могат да изберат часа, в който да гледат кинопроизведенията. „Те ще бъдат излъчвани от 19 часа в единия ден до 19 часа на другия. Дано в това много трудно за всички ни време, успеем да ви доставим поне малко удоволствие от срещата с любими български актьори и с едни изключителни филми” – уточнява Борислав Петранов във видеоанонса на събитието.

„Щастлив съм от факта, че един от първите филми, които ще можете да видите - „Съдилището”, е с моето скромно участие. Самата инициатива „7 филма/7 дни/24 часа”  е страхотна. Това ме кара да бъда малко горд и малко да ви завиждам” - споделя от своя страна популярният актьор Васил Василев-Зуека в обръщение към немската публика.

Кадър от филма „Съдилището”

Както става ясно, началото на филмовия маратон ще постави лентата „Съдилището”( 2015). Режисьорът Стефан Командарев разказва драматичната история на загубилия всичко важно в живота си Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

Продукциите, които ще бъдат предоставени на вниманието на зрителите на българския онлайн кинофорум в Берлин са подредени хронологично, според датата на тяхното създаване. Публиката ще може да види още „Маймуна” и „Пеещите обувки” от 2016 г., „Вездесъщият” и „Радиограмофон” от 2017 г. и „Далеч от брега” и „Ирина” от 2018г.

Фактът, че след 2008 г. се наблюдава възход на българската кинематография, създават се нови филми и сериали с признание от множество международни кинофестивали не само в Европа, провокира екипа на Българския културен институт в Берлин да разработи своя нов кино-проект. „Искаме да бъдем съпричастни в популяризирането на българското съвременно игрално кино, защото то заслужава по-голяма аудитория, която в света на стрийминг технологиите и услугите, лесно може да бъде достигната”- казват организаторите на онлайн седмицата на българския игрален филм ‚‚7 дни /7 филма /24 часа онлайн‘‘ в Германия.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, архив, Facebook /Българско Сдружение Хановер, bulgarisches-kulturinstitut.de

Галерия

Още от категорията

Снимка: Национален политехнически музей

Изложбата „Пороци“ събира на едно място слабостите на българите

Преди век, на сладки приказки, българите посръбвали от кафето си а ла турка, а ако не било достатъчно шекерено, замезвали с толумбичка, локум или баклава. Докато бистрели политиката, потъвали в мъгляваната на тютюневия дим с абсент в ръка. А за добро..

публикувано на 24.02.21 в 11:13

Европейско признание за български проекти в културата

Проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ са сред носителите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент на личности или организации за осъществени от тях проекти за..

публикувано на 20.02.21 в 07:35

Васил Левски е мисия и вдъхновение

Великият български революционер Васил Левски влиза в мислите на българина първо чрез портретния си образ, който родители и учителите ни показват още в най-ранно детство. И остава в съзнанието на всеки от нас, независимо къде и как избира да прекара..

публикувано на 19.02.21 в 05:25