Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 9-13 ноември 2020 г.


Гърция очаква по-добри отношения със САЩ след избора на Джо Байдън

След избора на Джо Байдън за президент на САЩ гръцко-американските отношения ще станат по-силни от всякога на всички равнища. Такава надежда е изразил гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. "Президентът Байдън ще допринесе за възстановяването на баланса и сигурността в региона ни. Гърция има всички основания да приветства връщането на САЩ към централната им роля на водещ фактор в НАТО" - е казал Мицотакис в Атина, цитиран от БТА, на пресконференция с гостуващия египетски президент Абдел Фатах ас Сиси. На срещата между двамата е бил обсъден Източносредиземноморският газопровод (East Med), който ще свързва находищата в акваторията между Кипър и Израел с Гърция и Италия. Мицотакис е заявил, че в проекта може да се включи всяка друга страна, стига да се въздържа от провокации и да зачита международното право.

Турската лира поскъпна след оставки

Изненадващите оставки през в края на миналата седмица първо на гуверньора на турската централна банка, а след това и на финансовия министър бяха последвани в понеделник от изненадващ ръст с почти 6% на стойността на лирата. По информация на Мариян Карагьозов от Турската редакция на Радио България с президентски указ в събота мястото на ръководителя на централната банка Мурат Уйсал е заел опитният бюрократ Наджи Агбал. На мястото на финансист №1 и зет на президента на страната Реджеп Ердоган - Берат Албайрак е назначен Лютфи Елван, който досега бе ръководител на парламентарната комисия за планиране и бюджет. Като причина за отстраняването на двамата се сочи бързото обезценяване на турската лира спрямо основните валути – около 30% от стойността ѝ от началото на годината. Лидерът на най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, Кемал Кълъчдароглу е определил сътресенията в управленския екип като „държавна криза“.

Северна Македония, Сърбия и Албания ще си сътрудничат в условията на Covid-19

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, сръбските президент и премиер Александър Вучич и Ана Бърнабич и премиерът на Албания Еди Рама подписаха Меморандум за сътрудничество за регулиране на отношенията между държавите в условията на кризата Covid-19. На координационна среща в присъствието на министрите на здравеопазването трите страни се договориха да обменят опит и да си сътрудничат в борбата срещу коронавируса. В Меморандума се подчертава, че е важно да продължат икономическият обмен, търговията и сътрудничеството между трите държави, съобщава БГНЕС. Решено е също гражданите на Северна Македония, Сърбия и Албания да преминават границите без PCR тестове.

По-строги карантинни мерки в Словения

Властите в Словения въведоха по-строги карантинни мерки срещу разпространението на коронавируса за срок от две седмици. Министърът на здравеопазването Томаш Гантар е заявил, че, ако ситуацията с епидемията на коронавирус не се подобри в кратки срокове чрез по-строги мерки, се очаква икономическите щети да бъдат много по-големи. В страната от днес спира общественият транспорт. Спират работа и всички предприятия от сферата на услугите с изключение на автосервизите. Държавните учреждения ще извършват само жизнено важни услуги. Прекратяват работа магазините с изключение на тези за стоки от първа необходимост. С две седмици се удължава ваканцията в училищата и детските градини. Досега в Словения са регистрирани малко под 51 хиляди случаи на коронавирус, над 20 хил. от тях са за периода от 29 октомври до 11 ноември.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БТА, Танюг

Още от категорията

Между България и Северна Македония има диалог

Република Северна Македония е най-важната, близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения са важни за България, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с премиера на..

публикувано на 17.06.21 в 20:25

Изравнени шансове за победа на първите две партии

Партията „Има такъв народ“ и коалицията ГЕРБ-СДС имат изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио. Ако се гласуваше сега двете първи..

публикувано на 17.06.21 в 13:14
Стефан Янев

Премиерът се надява на обща българо-македонска позиция при посещението на Зоран Заев в София

Официална делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига днес у нас. „Ще проведем разговори в търсене на подходящи решения, удовлетворяващи народите и на двете страни“, коментира служебният премиер Стефан Янев. По..

публикувано на 17.06.21 в 05:45