Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условията на Covid-19

Какви промени в придвижването наложи пандемията, 9-15 ноември 2020 г.

Гърция затвори за туристи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изтеклата седмица Covid-19 увеличи обхвата си, а в отговор редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция затвори границите си за туристи. През граничните пунктове вече се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди, като за целта трябва да имат доказателствен документ, както и "Удостоверение за придвижване" вътре в страната.

Причината е големият брой заболели от Covid– 19 в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна, която е в сила до 30 ноември т.г.

В Гърция влезе в сила и ограничение за гражданските полети. Полетите от повечето държави извън ЕС са забранени. Пътниците от разрешените полети ще влизат в страната само с отрицателен тест за коронавирус.

Властите въведоха и нова мярка касаеща всички гръцки граждани, постоянно живеещите чужденци в страната, собствениците на имоти, както и туристи, които се прибират. Гореизброените лица задължително трябва да покажат валиден QR код при напускане на страната, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване.

Освен това QR код вече е задължителен както при влизането, така  и при излизане от Гърция, без значение от транспорта.

Испания въвежда отрицателен PCR тест за пристигащите от България, считано от 23 ноември т.г. Тестът трябва да бъде направен най-късно 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. Това изискване за желаещите да влязат на испанска територия, ще бъдевключено към вече съществуващите - QR код, измерване на температурата и визуален контрол.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, като трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория. Съществува вариант лицето да се подложи на тест за антиген на летището, но ако тестът положителен, няма да има право да влезе в страната.

Кипър въвежда карантина в областите Лимасол и Пафос до 30 ноември. Дотогава влизането и излизането от тях и пътуването към други части на страната е забранено. Това са двете най-засегнати от коронавируса области в странат, откъдето идват 70% от регистрираните новозаразени през последните две седмици. 

Същевременно на територията на цялата държава остават в сила въведените досега ограничения, включително вечерният час от 23.00 ч. до 5.00 ч., като допълнително се затварят детските площадки и тематични паркове, спират се конференции, изложби и други масови събития.

САЩ въвеждат задължителна 14-дневна карантина за влизащите на територията на щата Ню Йорк. Мярката се отнася до пристигащите от държави, които попадат в категорията ниво на риск от Covid-19 степен „2“ или „3“, според Центъра по контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC). България, както и останалите държави от ЕС, попадат в най-високото ниво – 3 на риска. Така че българските граждани пристигащи в щата Ню Йорк подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

От задължителната карантина се освобождават лица, които до 72 часа преди пристигането си в Ню Йорк имат негативен резултат от тест за Covid-19, като при пристигане подлежат на тридневна карантина и на четвъртия ден, при негативен резултат от втори тест за Covid-19, се освобождават от продължаване на карантината.

При влизане в щата Ню Йорк, лицата следва да попълнят декларации, а неизпълнението на това задължение е основание за налагане на парични глоби.

Катар въвежда задължителна14-дневна карантина за пристигащите на територията й българи, както и за лица от други държави извън т.нар. „Зелен списък“ на страни с нисък риск. Мярката влиза в сила от 15 ноември т.г. При пристигане на Международно летище „Хамад“, Доха, българските граждани трябва да представят Тест за Covid-19, след което ще преминат едноседмичен задължителен престой под карантина на техни разноски в предварително резервиран от самите тях хотел в Доха. След едноседмичната карантина, гражданите отново трябва да се тестват за Covid-19. При отрицателен резултат, те може да преминат на домашна карантина за втората седмица от периода на задължителната двуседмична карантина. А при положителен резултат от теста, гражданите ще бъдат изолирани в специализиран център за медицинско лечение.

Тунис въвежда задължение за представяне на удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа към момента на регистрацията за полета. Ще се извършва и засилено наблюдение на всички пътници при пристигането на ГКПП.

Здравният контрол включва бързи анализи на пътници, избрани на случаен принцип, като в случай на положителна симптоматика, те се настаняват в специализирани центрове за карантина за сметка на лицата.
Влиза в сила и задължението за изтегляне на компютърни апликации за осигуряване на последващо наблюдение след пристигането на лицата в Тунис.

От 16 ноември 2020 г. задължителната карантина се извършва в домашни условия или в определени от държавата хотели (по избор на пътника) за период от 14 дни за негова сметка. По желание на лицата може да бъде направен RT-PCR тест на 7-ия ден от карантината и при отрицателен резултат карантината се прекратява.

Куба обяви че е отворена за туристи. При пристигане в страната не е необходимо пътниците да представят предварителен PCR тест за COVID 19. Веднага след кацането им на летището в Куба, те се подлагат на задължителен PCR тест. В този случай разходите се покриват от санитарната такса,  включена в цената на билета. Това се договаря от властите на Кубинската гражданска авиация (IACC) с авиокомпаниите.

Всички пътници трябва да имат Здравна декларация (образец, който авиокомпанията трябва да достави на пътника веднъж на борда на самолета, малко преди кацане в Куба). Изисква се и специална Медицинска застраховка, която да покрива COVID 19.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38